Οι γυναίκες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί και γυμνάζονται τακτικά περιορίζουν τον κίνδυνο απόκτησης παχύσαρκου απογόνου, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Μάλιστα ο συσχετισμός ισχύει ανεξαρτήτως της ποσότητας της άσκησης πριν την εγκυμοσύνη ή την έλλειψη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που γεννάνε μεγαλύτερα παιδιά, οριζόμενα ως νεογνά με βάρος άνω των 4.000 γραμμαρίων, ανεξαρτήτως του ύψους, διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών όπως σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επίσης τα συγκεκριμένα βρέφη μπορεί και τα ίδια να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας μετέπειτα.

Όλο και βαρύτερα βρέφη γεννιούνται, ενώ οι γυναίκες πλέον ασκούνται όλο και λιγότερο. Δεδομένων των συσχετισμών μεταξύ νεογνικού βάρους και παρενεργειών, οι ερευνητές είναι λογικό να εστιάζουν στην μελέτη του θέματος.

Η Δρ Κατριν Μαρι Οουε και οι συνεργάτες της στη Σχολή Αθλητικών Επιστημών της Νορβηγίας ανέλυσαν στοιχεία από την μελέτη Norwegian Mother and Child Cohort Study και το Νορβηγικό Αρχείο Ιατρικών Γεννήσεων που αφορούσαν 36.869 μονότοκες κυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από ένα στα δέκα βρέφη ήταν πολύ παχιά, δηλαδή το βάρος τους ήταν στο ανώτερο τεταρτημόριο και περισσότερα από τα μισά μεγάλα βρέφη είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν ήδη παιδιά.

Μεταξύ των γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο παιδί τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες ανέφεραν ότι γυμνάζονταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της 17ης εβδομάδας κυοφορίας ήταν περίπου ένα τέταρτο λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νεογνό με περιττό βάρος.

Οι γυναίκες που γυμνάζονταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στις 30 εβδομάδες κύησης είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πολύ μεγάλο βρέφος.

Η ποσότητα της άσκησης των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη δεν σχετιζόταν με την πιθανότητα απόκτησης πολύ μεγάλου νεογνού.

Η γυμναστική πάντως μπορεί να εμποδίσει τα έμβρυα απ’ την υπερβολική ανάπτυξη συντελώντας στην διατήρηση της ικανότητας του σώματος να τηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο διαβήτης κύησης είναι παράγοντες κινδύνου απόκτησης παιδικού με αυξημένο σωματικό βάρος.

Πηγή: Reuters Health

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης