Μετά την πρόσφατη, ιστορική προσσελήνωσή της στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, στις 3 Ιανουαρίου, η κινεζική αποστολή Chang’e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη, μεταφέροντας όργανα για να κάνει μελέτες στη γεωλογία της μη εξερευνημένης περιοχής του φεγγαριού καθώς και σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο της Κίνας, ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την αποστολή Chang’e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη.
Οι επικεφαλής της κινεζικής αποστολής που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας, είναι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία με τον πρώτο βλαστό φυτού στη Σελήνη.
Η προσεδάφιση του «Chang’e-4» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν αναρίθμητες αποστολές στη Σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαστημόπλοια είτε τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, είτε την προσέγγισαν, είτε ακόμα και συνετρίβησαν πάνω της.
Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι ήταν η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972.