Περίπου 30% των γυναικών που απάντησαν σε διαδικτυακή έρευνα είπαν πως οι διαδικτυακές κοινότητες τις βοηθούν να προετοιμαστούν για την επίσκεψη στον γιατρό.

Περίπου οι μισές γυναίκες που ψάχνουν απαντήσεις στο ίντερνετ, το κάνουν προτού μιλήσουν στους γιατρούς ή τα μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα πήραν μέρος 2.608 ενήλικες, από τους οποίους οι 1.342 ήταν γυναίκες. Βρέθηκε πως η ανωνυμία και η δυνατότητα να μοιράζονται κοινές εμπειρίες με άλλα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας είναι αυτό που ωθεί το 49% των γυναικών που έψαξαν στο ίντερνετ πρώτα. Περίπου το μισό απ’ αυτό, το 25% είπαν πως θα πήγαιναν σε γιατρό πρώτα.

Πάνω από τις μισές μητέρες που ερωτήθηκαν είπαν πως στρέφονται στο ίντερνετ πρώτα, όταν χρειαστεί να ψάξουν κάτι για την υγεία.

Συγκριτικά, το 38% των ανδρών και 38% των πατεράδων που απάντησαν στην έρευνα είπε πως στρέφεται στο ίντερνετ πρώτα για θέματα υγείας. Επίσης, στο 31% των γυναικών και στο 39% των μητέρων δόθηκε βοήθεια σε πρόβλημα από άλλη γυναίκα διαδικτυακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει αυτό που ήδη ήταν γνωστό για τις γυναίκες, ότι δηλαδή δίνουν μεγάλη αξία στην υποστήριξή τους από γυναίκες, καθώς και στη συμβουλή των ειδικών. Αν και η έρευνα έγινε σε δείγμα ανθρώπων που είναι μέλη διαδικτυακών κοινοτήτων οι ειδικοί λένε πως αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Οικογενειακός γιατρός ανέφερε πως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι γυναίκες ψάχνουν πρώτα στο ίντερνετ, καθώς η χρήση του έχει κυριαρχήσει, είναι η αγαπημένη μέθοδος επικοινωνίας και συλλογής πληροφοριών -τόσο, ώστε οι γιατροί πρέπει να το δεχθούν ως τρόπο για να αυξηθεί η σχέση με τους ασθενείς.

Οι γυναίκες, δείχνει η έρευνα, χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να κάνουν ακριβώς αυτό. Για τους ασθενείς, ο χρόνος που σπαταλούν ερευνώντας στο ίντερνετ μπορεί να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το χρόνο που έχουν με το γιατρό τους. Η έρευνά μας απέδειξε πως περισσότερες γυναίκες ψάχνουν πληροφορίες, μέσα και υποστήριξη για την υγεία στο διαδίκτυο, αλλά σίγουρα όχι υποκαθιστώντας την επίσκεψη στο γιατρό τους.

Αν και το 21% των γυναικών είπε πως μπορεί να μιλήσει στο ίντερνετ για θέματα που ντρέπεται να τα συζητήσει με έναν ειδικό, το 30% είπε πως οι διαδικτυακές κοινότητες βοηθούν στο να προετοιμαστεί καλύτερα για την ιατρική επίσκεψη.

Αυτού του είδους η συμμετοχή μπορεί κάποιες φορές να είναι βάρος στους γιατρούς, ειδικά αν αυτοί πρέπει να διορθώσουν πληροφορίες που οι ασθενείς διάβασαν στο ίντερνετ.

Θα προτείναμε, λοιπόν, οι γιατροί να έχουν μια λίστα με τις έγκυρες διαδικτυακές πηγές και να τις δίνουν στους ασθενείς.

Επίσης, να κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται αρκετά άνετα να υποβάλλουν ερωτήσεις και να συζητούν ευαίσθητα θέματα. Η τεχνολογία στην πράξη μπορεί να βοηθήσει. Έρευνες, σε ιατρεία, όπου οι ασθενείς συμπληρώνουν μόνοι τους τα στοιχεία τους, έδειξαν πως είναι πιο άνετοι να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες σε ερωτήσεις που τους τίθενται αυτόματα από το να τις αποκαλύψουν στον γιατρό ή σε βοηθούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης