Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’30 -μια μεταρρύθμιση που αποτελούσε νομοθετική προτεραιότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του φθινοπώρου του 2008, προβλέπει κυρίως την δημιουργία ενός οργανισμού προστασίας του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed. Εμποδίζει, επίσης, τη διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με χρήματα των φορολογουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, τα οποία θα διατίθενται πλέον μόνο μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι μέσω ιδιωτικών συμφωνιών. Και απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία ένα είδος παραγώγων, τα swaps.

Το τελευταίο αυτό μέτρο θεωρείται δρακόντειο, δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική συναίνεση και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι ρυθμίσεις

– Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι ένα κείμενο που έχει ως στόχο να ωθήσει τη Fed σε μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω μιας πλήρους επιθεώρησης, που θα πραγματοποιηθεί από το ελεγκτικό συνέδριο των ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Άλλη τροπολογία δίνει στον Αμερικανό εκπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε επιχειρήσεις “διάσωσης ξένων χωρών” μέσω δανείων του ΔΝΤ (με επιβάρυνση του Αμερικανού φορολογουμένου), εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

– Επίσης, προβλέπει την διευκόλυνση του έργου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, θεματοφύλακα της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού, ώστε να ενισχυθεί η προστασία του καταναλωτή.

– Άλλο κείμενο έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη πλαισίωση των οίκων αξιολόγησης, δημιουργώντας μια μεταβατική οντότητα ανάμεσα στους ίδιους και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που αξιολογούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης