Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar δήλωσε πως είναι απογοητευμένος με το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit, τονίζοντας πως δεν διαβλέπει να καταλήγει σε συμφωνία το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σενάριο αυτό συνεπάγεται πολλά οικονομικά προβλήματα για την Ιρλανδία.

Σε παρόμοια περίπτωση, η Ιρλανδία θα αναγκασθεί να ζητήσει από την Ε.Ε. οικονομική βοήθεια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη δήλωση έκανε ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Michael Creed, απαντώντας στην ερώτηση της «Independent» τι θα γίνει στην περίπτωση που η υπόθεση αυτή γίνει πραγματικότητα.

Η Ιρλανδία βασίζεται στην αλιεία και στον γεωργικό τομέα, και θα είναι η πλέον εκτεθειμένη χώρα σε οικονομικούς κινδύνους σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο της μη συμφωνίας.

Επίσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, σε μακράς διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επαναβεβαίωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί αν θα υπάρξουν ή όχι «δύσκολα σύνορα» που θα χωρίζουν τη βόρεια από τη νότια Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιλύσει το πρόβλημα που δημιούργησε σε όλους μας. Και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, αλλά υπάρχουν και όρια» κατέληξε ο Varadkar.

Επιμένει πως υπάρχει λύση η Τερέζα Μέι

Όπως υποστηρίζει το BBC, οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι μηδαμινές.

Αλλά η ήττα της πρωθυπουργού θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή αυξάνοντας τις πιθανότητες να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Για το ενδεχόμενο αυτό, όπως αποκάλυψε η βρετανική «Guardian», ήδη έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται Βρετανοί και Σκωτσέζοι αστυνομικοί για να μετατεθούν στη Βόρειο Ιρλανδία στην περίπτωση της μη επίτευξης ευνοϊκής συμφωνίας για το πρόβλημα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών που συναντώνται στο ιρλανδικό νησί.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης