Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν την Τρίτη στο Χαρτούμ, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας οι οποίες εμπόδισαν να γίνει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, κατά την έβδομη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής στο Σουδάν.

Οι διαδηλώσεις, που ως τώρα εκτυλίχθηκαν σε περίπου δέκα πόλεις, ξέσπασαν τη 19η Δεκεμβρίου, μετά την κυβερνητική απόφαση να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που υφίσταται οικονομικό μαρασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κινητοποιήσεις, που έχουν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια, έχουν μετατραπεί πλέον σε ανοικτή αμφισβήτηση — έκτασης σχεδόν χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες — της εξουσίας του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ. Ο 74χρονος ηγέτης του Σουδάν κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 1989, όταν κατέλαβε την εξουσία με το ισλαμιστικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, τουλάχιστον 37 διαδηλωτές έχουν «σκοτωθεί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας» από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Η οργάνωση αυτή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψε τις αρχές του Σουδάν να πάψουν να κάνουν χρήση «θανατηφόρας βίας» .

Αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει πως συνολικά οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις σε επαρχιακές πόλεις την περασμένη εβδομάδα. Το Σάββατο, ο ηγέτης του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο Σάντεκ αλ Μάχντι, έκανε λόγο για 22 νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Τρίτη η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τα βίαια επεισόδια και τόνισαν ότι τάσσονται υπέρ «του δικαιώματος του λαού του Σουδάν να διαδηλώνει ειρηνικά».

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του βρετανού πρεσβευτή στο Σουδάν, οι τέσσερις χώρες προέτρεψαν το Χαρτούμ «να αποφεύγει» τη χρήση «αληθινών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών», τις «αυθαίρετες συλλήψεις» και «την επιβολή λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης