Γιώργος Αρκουλής

Διάβασα την χθεσινή είδηση για την ληστεία της είσπραξης -από τα κάλαντα- τριών 13χρονων παιδιών στην Δραπετσώνα και ειλικρινά εκνευρίστηκα. Ξέρετε γιατί; Διότι η κλοπή, κάπου 160 ευρώ –μέσω απειλής ξυλοδαρμού- έγινε από δύο 17χρονους Ρομά (όπως ανέφερε το αστυνομικό δελτίο), αφού με τις φωνές των θυμάτων, οι δύο ταραχοποιοί συνελήφθησαν.
Αναρωτήθηκα –χωρίς ίχνος ρατσισμού- πότε πρόλαβαν αυτοί οι δύο έφηβοι να γίνουν κακοποιοί; Και, άραγε, τι ήταν αυτό που τους εμπόδισε να κρατήσουν και του λόγου τους από ένα τρίγωνο και να προσπαθήσουν να θεμελιώσουν την δική τους είσπραξη; Θα μου πείτε, ενδεχομένως το εορταστικό της ημέρας, το θρησκευτικό κλίμα που επικρατούσε, παραμονή Χριστουγέννων, πιθανώς τους άφηνε αδιάφορους. Ενδεχομένως να μην είναι θρησκεία τους ο Χριστιανισμός. Μπορεί όμως και να είναι, αλλά να τον παρέκαμψαν. Με την ευκαιρία: είναι εδώ και κάποια…χρόνια που σε πολυσύχναστο σημείο του πεζοδρομίου πλάι στο σταθμό του Μετρό ‘Μέγαρο Μουσικής’, όποτε περνάω σχεδόν μου τραβάνε το παλτό (ή το σακάκι) μερικές… καλόγριες, φασκιωμένες στα μαύρα, όμως κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι τσιγγάνες.
Οι οποίες πλασάρουν σταυρούς και κομποσκοίνια. Και ερωτώ: αν αυτές οι κυρίες πίστευαν στην χριστιανική θρησκεία θα το έκαναν πιέζοντας κάθε περαστικό, για να του πάρουν το παραδάκι;

Ξεφυλλίζοντας λεξικό αλλά και διαβάζοντας στο Διαδίκτυο κάποια άρθρα για τους Ρομά, δεν μπόρεσα να μάθω σε ποιον Θεό πιστεύουν. Μόνο ότι ονομάζονται Ρομ, γύφτοι, τσιγγάνοι και ήλθαν στην Ευρώπη από την βόρεια Ινδία, από μέρη του Καυκάσου, αλλά και από την Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης