Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία «ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δώρο» για τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς ανοίγει δρόμο σε αυτές τις ξένες δυνάμεις να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, σύμφωνα με το «Politico».

«Νομίζω ότι με την ξαφνική αποχώρηση από τη Συρία ο πρόεδρος Τραμπ δίνει ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δώρο στον Πούτιν της Ρωσίας και στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ του Ιράν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ντελάγουερ στη Μάργαρετ Μπρέναν και στην εκπομπή «Face the Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη για εμένα, όταν υπάρχει μία απόφαση εξωτερικής πολιτικής που χειροκροτείται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ραντ Πολ ότι πρόκειται για κακή ιδέα» δήλωσε ο Κουνς.

Η απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία προκάλεσε συναγερμό στην αμυντική κοινότητα των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, με συνέπεια την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, αλλά και του Μπρετ ΜακΓκέρκ, που ήταν ο προεδρικός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Σε μία δικομματική βάση, τα μέλη της Γερουσίας παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την απόφασή του, σκεπτόμενος την πιθανότητα τόσο οι στρατηγοί του όσο και υψηλόβαθμα αμυντικά στελέχη να έχουν δίκιο», καθώς υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων της Συρίας θα έχει συνέπειες για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή» είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρέπει να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους, με τη συγκρότηση από τις ΗΠΑ μίας διεθνούς συμμαχίας με τη συμμετοχή πολλών χωρών βρίσκεται σε τροχιά νίκης προς την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» πρόσθεσε ο Κουνς.

Από τη μεριά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, αφού προειδοποίησε για τους κινδύνους «ενός εκρηκτικού και επεκτατικού πολέμου», δήλωσε ότι είναι «πολύ υπερήφανος για τον πρόεδρο Τραμπ» κι αναφορικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο» δήλωσε ο Πολ στην εκπομπή του CNN State of the Union.

Ο Πολ επικαλέστηκε την ανάγκη δαπανών σε αμερικανικό έδαφος για «δρόμους, γέφυρες, σχολεία», για τα οποία πρέπει πλέον να ξοδεύονται τα χρήματα που δαπανώνται στις πολεμικές επιχειρήσεις της Συρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης