Το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα υλοποίησε η COSMOTE, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G. Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου η COSMOTE αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο 5G.
Μέσα από πρωτοποριακές εφαρμογές που υλοποίησε σε συνεργασία με την Ericsson και τη Nokia, η COSMOTE παρουσίασε τις απεριόριστες δυνατότητες που φέρνουν τα δίκτυα 5G, στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλη Μαγκλάρα και τη Δήμαρχο Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ειδικότερα, η COSMOTE επέδειξε:
- εφαρμογή Internet of Skills για προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR),
- ολογραφική μεταφορά (Hologram Transfer), όπου άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο,
- χρήση αυτοματισμών 5G real time και συνεργασία ρομποτικής για την ισορροπία μιας μπάλας,
- 360° live feedσε ανάλυση 4Κ, μέσω εικονικής πραγματικότητας και
- εκτέλεση πέναλτι σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα ξεκινήσαμε, από το Δήμο Ζωγράφου, την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε. Σήμερα ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πώς ο χώρος των εταιρειών και η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να αναπτυχθούν έγκαιρα και να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία. Ως Πολιτεία συνδράμουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ανέφερε: «Η συστηματική και συνεπής πολιτική του Υπουργείου μάς έδωσε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε σήμερα, στο Δήμο Ζωγράφου, την πολύ σημαντική τεχνολογία του 5G. Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα ενσωματώσουν το 5G, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών. Προχωράμε μπροστά, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επίκεντρο των νέων τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη».
Η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, υπογράμμισε:«Ο Δήμος Ζωγράφου γίνεται ο πρώτος ψηφιακός Δήμος της Αττικής με την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G και ευχαριστούμε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Υποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή του 5G και τη συνεργασία με την COSMOTE και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο Δήμο Ζωγράφου και είμαστε σίγουροι ότι η νέα τεχνολογία θα αλλάξει θετικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, αντιμετωπίζουμε και βελτιώνουμε την καθημερινότητα μας, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στην ανάπτυξη της πόλης μας.»
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.»
Οι δυνατότητες του 5G
Η τεχνολογία 5G, η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να εγκαινιάσει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.
Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει πολλαπλάσιες ταχύτητες. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.
Όμιλος ΟΤΕ: Πρωτοπόρος στην έρευνα & ανάπτυξη τεχνολογιών 5G
O Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 15 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Όμιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.
Παράλληλα, η COSMOTE προχωρά στην ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) στον Δήμο Ζωγράφου, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, μέσω υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων, και την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογικών εφαρμογών, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών στη νέα ψηφιακή εποχή.
Οι demo εφαρμογές 5G στον Δήμο Ζωγράφου
Ολογραφική συνομιλία
Συνομιλία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους, μέσω HoloLens Augmented Reality εικόνας και ήχου. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και του σχεδόν πραγματικού χρόνου απόκρισης, πραγματοποιείται ο συγχρονισμός των συνομιλητών με την μεταφορά ολογραμμάτων και ήχου.
Διαδίκτυο δεξιοτήτων – Internet of skills
Χάρη στο διαδίκτυο των δεξιοτήτων μέσω 5G, πραγματοποιείται επίδειξη και ανάδραση με τηλεχειρισμό ενός «φοιτητή» που «εκπαιδεύεται» σε έναν ασθενή. O«γιατρός-εκπαιδευτής» χρησιμοποιεί το Haptic Pen για να ελέγχει το ιατρικό ρομπότ CGI που βλέπει σε VR, ενώ ο μαθητευόμενος εκπαιδεύεται μέσω της δραστηριότητας του γιατρού.
Μηδενικός χρόνος απόκρισης
Ρομπότ εξισορροπούν μια μπάλα, χρησιμοποιώντας το latency των δικτύων 4G και 5G. Η διαφορά στην ταχύτητα αντίδρασης μεταξύ των τεχνολογιών 4G & 5G είναι ορατή.
360ο Live feed σε 4Κ ανάλυση μέσω VR
360° βίντεο με στερεοφωνικό ήχο και live feed οπτικοακουστικών δεδομένων από απομακρυσμένη κάμερα, όπου κάποιος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει σε άλλη περιοχή, χωρίς να μετακινηθεί από τη θέση του.
Εφαρμογή Soccer Penalty
Το άτομο που φορά τα VR γυαλιά στέκεται μπροστά από έναν εικονικό στόχο σε ένα κατάμεστο στάδιο που μεταδίδεται στερεοσκοπικά με εικονική πραγματικότητα 180°. Ο τερματοφύλακας προσπαθεί να πιάσει την μπάλα με τεχνολογία 4G αλλά τα αντανακλαστικά του είναι αργά, λόγω του μεγαλύτερου Latency, ενώ με το 5G ο ίδιος τερματοφύλακας αντιδρά άμεσα με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσει την μπάλα, λόγω του σχεδόν μηδενικού χρόνου απόκρισης (Latency).