Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες εργάζονται, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αργότερα μια υγιή ζωή, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες μένουν στο σπίτι, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Child Health.

Η μελέτη, που επικεντρώθηκε σε πάνω από 12.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού του Πανεπιστημϊου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάθριν Λο, σύμφωνα με το BBC. Οι μητέρες ερωτήθηκαν από τους επιστήμονες για το ωράριο εργασίας τους και την διατροφή των παιδιών καθώς και τα επίπεδα σωματικής άσκησης και τις καθιστικές δραστηριότητές τους. Το ένα τρίτο των μητέρων δεν εργαζόταν από την γέννηση του παιδιού και μετά, αλλά οι γυναίκες που εργάζονταν, κατά μέσο όρο περνούσαν 21 ώρες στη δουλειά. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και παράγοντες που πιθανόν να επηρέαζαν τα αποτελέσματα, όπως το μητρικό επίπεδο μόρφωσης και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων ήταν πιθανότερο να καταναλώνουν κυρίως ζαχαρούχα ροφήματα μεταξύ των γευμάτων τους. Επίσης χρησιμοποιούσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή έβλεπαν τηλεόραση κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες δεν ήταν εργαζόμενες, που περνούσαν λιγότερο από δύο ώρες στις παραπάνω δραστηριότητες. Επίσης τα παιδιά δεν εργαζόμενων μαμάδων ήταν πιθανότερο να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στο σχολείο, συγκριτικά με τα παιδιά των μη εργαζόμενων μητέρων που συνήθως περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο. Πάντως, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ευέλικτο εργασιακό ωράριο έτειναν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες ζωής αλλά όταν συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ελάχιστα για την πιο «υγιεινή» συμπεριφορά των παιδιών αυτών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Δρ Κάθριν Λο, «οι περιορισμοί του χρόνου πιθανώς περιορίζουν την ικανότητα των γονιών να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινή διατροφή και ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα». Όπως είπε πάντως, «τα πορίσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι μητέρες πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται, αλλά ότι χρειάζονται πολιτικές και προγράμματα για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες και οι γονείς γενικότερα». Σε μια προηγούμενη έρευνα, επίσης του βρετανικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Όπως έδειξε και η νέα έρευνα, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι πιθανότερο να τρώνε πατατάκια και γλυκά ανάμεσα στα γεύματα (37%), να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη (41%) και να κάνουν καθιστική ζωή (61%).

Πηγή: BBC Health

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης