Ζήσης Ψάλλας
Η απώλεια μόλις δύο ωρών ύπνου προκαλεί αυξημένο θυμό, ειδικά σε απογοητευτικές καταστάσεις, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται διαισθητικά, η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αποδεικνύουν ότι η απώλεια ύπνου προκαλεί πράγματι θυμό.
Οι άνθρωποι που είχαν έλλειψη ύπνου ήταν πιο θυμωμένοι ανεξάρτητα από τον θόρυβοΚαι άλλες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ ύπνου και θυμού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η απώλεια ύπνου φταίει ή αν ο θυμός ήταν υπεύθυνος για την διακοπή του ύπνου, δήλωσε ο Zlatan Krizan, καθηγητής ψυχολογίας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις και παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις ερεθιστικές συνθήκες όταν είμαστε κουρασμένοι.
«Παρά την τάση που έχουμε να θυμώνουμε κάτω από ορισμένες συνθήκες -π.χ. από ένα άβολο πουκάμισο ή σε ένα σκυλάκι που γαβγίζει- τα άτομα με έλλειψη του ύπνου έδειξαν πράγματι μια τάση προς αυξημένο θυμό και ανησυχία, αντιστρέφοντας ουσιαστικά την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις απογοητευτικές συνθήκες» είπε ο Krizan.
Ο ρόλος της υπνηλίας
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μια ομάδα διατηρούσε την κανονική ρουτίνα ύπνου και η δεύτερη περιόρισε τον ύπνο της κατά 2-4 ώρες κάθε βράδυ για δύο νύχτες. Η δεύτερη ομάδα διατήρησε κατά μέσο όρο 7 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ η πρώτη 4,5 ώρες. Η διαφορά αντικατοπτρίζει την απώλεια ύπνου που αντιμετωπίζουμε τακτικά στην καθημερινή ζωή.
Για να μετρήσουν το θυμό, οι ερευνητές έφεραν τους εθελοντές στο εργαστήριο – πριν και μετά τις αλλαγές στον ύπνο – για να τους αξιολογήσουν τη στιγμή που θα άκουγαν κάποιο θόρυβο (ήχος ψεκασμού νερού ή κάτι άλλο). Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθούν δυσάρεστες συνθήκες που τείνουν να προκαλέσουν θυμό.
«Σε γενικές γραμμές, ο θυμός ήταν σημαντικά υψηλότερος για όσους είχαν περιορίσει τον ύπνο τους», δήλωσε ο Krizan. Όπως αναμενόταν, οι άνθρωποι ανέφεραν περισσότερο θυμό όταν ο θόρυβος ήταν πιο δυσάρεστος».
Είναι γνωστό ότι η απώλεια ύπνου αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και τη θλίψη, και μειώνει τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία και ο ενθουσιασμός, δήλωσε ο Krizan.