«Η κυτταρίτιδα δεν είναι πρόβλημα υγείας, καθώς πίσω της κρύβονται πολλά στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου» αναφέρει  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESODIMESO), διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήριος Αδαμίδης, στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας , οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η θεραπεία ή μείωσή της περνά μέσα από τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, που στο επίκεντρό της έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή και καθημερινή άσκηση. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESODIMESO), διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήριος Αδαμίδης, στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας , οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
«Σήμερα με μια εξέταση του μεταβολικού προφίλ κάθε γυναίκας, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στο ιατρείο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και το στάδιο της κυτταρίτιδας μιας γυναίκας. Αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές που κρύβονται πίσω από την κυτταρίτιδα, αυτή θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με μόνιμα αποτελέσματα» επισήμανε ο κ. Αδαμίδης.
Τα πέντε βήματα της πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου.
Η πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να γίνει αν ακολουθήσουμε πέντε απλά βήματα, επισήμανε στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Στέφανος Κέιλς (Stefanos Kales). Τα πέντε αυτά βήματα είναι: να πίνουμε νερό αντί αναψυκτικών, να χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτυρο (ακόμη και στο τηγάνι), να τρώμε λευκό αντί κόκκινου κρέατος καθώς και όσπρια και αβγά, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ψωμί-ζυμαρικά ολικής άλεσης. Ουσιαστικά πρόκειται για τους πέντε τρόπους της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν σε υγιεινή ζωή και μακροζωία.
Προσοχή στην κατανάλωση των super foods το πρωί.
Τα αποξηραμένα φρούτων που είναι γνωστά ως super foods θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδίως το πρωί, ανέφερε σε ομιλία της στο Forum Υγείας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή τα αποξηραμένα φρούτα είναι ότι προκαλούν γλυκαιμία (δηλαδή ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα), με συνέπεια να ανεβαίνει και η ινσουλίνη.
Οπως εξήγησε η κ. Καρδάση, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και όταν καταναλώνονται μόνα τους ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και η γλυκόζη, την οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το οργανισμός, συμπυκνώνεται πάνω στο κολλαγόνο και το καταστρέφει και κατά συνέπεια καταστρέφεται σταδιακά και ο οργανισμός.
«Τα super foods είναι από τα καλά και υγιεινά τρόφιμα, τα οποία έχουν μεν συμπυκνωμένα έλαια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά έχουν και συμπυκνωμένη φρουκτόζη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξάνουν τη γλυκαιμία, δηλαδή τη γλυκόζη στο αίμα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους, γιατί ανεβάζουν τη γλυκαιμία, ούτε τα συνιστούμε πρωί- πρωί. Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι υδατάνθρακες, συνιστούμε να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη και λίπος.
Π.χ., αν θέλουμε να τα φάμε στο πρωινό να φάμε μια ομελέτα ασπραδιών που είναι πρωτεΐνη, ξηρό καρπό ή ταχίνι που είναι λίπος και εκεί μπορούμε να βάλουμε μία μικρή ποσότητα, 2-3 ούτε ένα παραπάνω, αποξηραμένων φρούτων. Πρέπει δηλαδή να τα τρώμε με μέτρο και σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και λίπος και αν μπορούμε να αποφεύγουμε τα ανεβάσματα της γλυκαιμίας το πρωί. Αν δεν ανεβάζουμε γλυκαιμία το πρωί όλη η μέρα δεν μπαίνουμε σε καταβολισμό (καταβολισμός σημαίνει αυτοκαταστρέφομαι, γερνάω, αυτοδιαλύομαι). Μένει σταθερή και μπορεί να διατηρήσει ακόμη και αναβολικές ιδιότητες πράγμα που σημαίνει μεγαλώνω όμορφα, αυτοεπιδιορθώνομαι ακόμα και στη μέση και τρίτη ηλικία»,  επισήμανε η κ.Καρδάση.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης