Απεργία πείνας άρχισε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας «Ioukos» Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς προφυλάκισης που εφαρμόζεται εναντίον του και απευθύνει έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος κατηγορείται από το 2009 για υπεξαίρεση και παράνομη μεταπώληση πετρελαίου, έστειλε στα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της Ρωσίας, με την οποία ανακοινώνει την απόφασή του να διακόψει τη σίτισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκινώ απεργία πείνας, μέχρι να επιτύχω την επιβεβαίωση, ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έλαβε από εσάς ή από άλλον αρμόδιο αξιωματούχο κάθε πληροφορία σχετική με την παραβίαση των πρόσφατων νομοθετικών τροπολογιών ως προς το καθεστώς της προφυλάκισης» γράφει στην επιστολή του ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Η νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίσθηκε τον Μάρτιο και επικυρώθηκε τον Απρίλιο από τον Ρώσο πρόεδρο, προβλέπει ότι κατηγορούμενος για οικονομικά αδικήματα δεν μπορεί να τίθεται υπό καθεστώς προφυλάκισης.

Ρώσοι νομικοί και πηγές των οργανώσεων κατά της διαφθοράς σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας εισηγήθηκε τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας, για να αντιμετωπίσει την καταχρηστική εφαρμογή της προφυλάκισης, καθώς οι δυνάμεις της τάξης τη χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν μίζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι παραδέχεται ότι θα παραμείνει στη φυλακή, αφού εκτίει την ποινή οκταετούς κάθειρξης που του επεβλήθη το 2005 για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.

«Ο λόγος που ώθησε τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι να ξεκινήσει απεργία πείνας είναι ότι ο νόμος, που πηγάζει από τη βούληση του προέδρου να τεθεί ένα τέλος στην καταδίωξη του επιχειρηματικού κόσμου, δεν εφαρμόζεται» δήλωσε ο συνήγορός του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και ο συνέταιρός του, Πλάτον Λέμπεντεφ, απειλούνται με την επιβολή ποινής 20ετούς κάθειρξης κατά τη διάρκεια της νέας τους δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι υποστηρικτές τους θεωρούν ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να απομακρύνει επ’ άπειρον από την πολιτική σκηνή τον Χοντορκόφσκι, 46 ετών και σφοδρό πολέμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης