Ασταμάτητη φαίνεται η πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, με την κεφαλαιοποίησή τους να είναι μικρότερη από ποτέ.
Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο Χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβαρύνει σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67%
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 30 Αυγούστου έχουν χαθεί στο Χρηματιστήριο μόνο από τις μετοχές των τραπεζών περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ή -44%, με τους επενδυτές να μην ξέρουν τι να κάνουν, όντας εγκλωβισμένοι σε αυτό το αρνητικό κλίμα.
Οι απώλειες από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αλλαγών των δεικτών του MSCI ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 15%.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 13.00 καταγράφει πτώση 2,37% στις 602,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,41 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,3 εκατ. τεμάχια.
Απώλειες 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.592,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,24% στις 418,26 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών
Μέσα σε δυόμισι μήνες όμως ο κλάδος έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, σε μια αγορά που κινείται γύρω από αυτόν. Κι όλα αυτά όταν ακόμη οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, απόρροια των αλλαγών των δεικτών του MSCI, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Άλλωστε, η ίδια η Wood χθες έκανε τη διαφορά σε σχέση με άλλους αναλυτές και εκτίμησε ότι οι εκροές από το Χ.Α., ελέω των αλλαγών του MSCI, θα φτάσουν τα 211 εκατ. δολάρια.
Σε αυτό το κλίμα, αν προστεθεί και η αρνητική ψυχολογία των διεθνών αγορών, τότε ουδείς μπορεί να μιλήσει με κάποια προοπτική για την ελληνική αγορά.
Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο Χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβαρύνει σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67% από 4,55% χθες, τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, διαμορφώνεται στο 3,65%.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών, καθώς απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις που θα στηρίξουν την αγορά.
Ειδικότερα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,34%, με την Πειραιώς να χάνει 4,54% και την Εθνική να είναι στο -3,44%.
Πτώση 2,60% και 2,18% καταγράφουν οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔΕΗ και Aegean.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Φουρλής και Τιτάν, με τις Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να μην έχουν πρόσημο.