Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, σε σχέση με την ιδιοκτησία πλοίων LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) carriers, κατέχουν οι Έλληνες εφοπλιστές, (από το σύνολο των 532, ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες κατέχουν περίπου 87), επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του 3ου Thessaloniki Summit, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου, επισήμανε, είναι σημαντικός, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των υποδομών, δίνοντας έμφαση στο υπό εξέλιξη έργο του FSRU, στην Αλεξανδρούπολη, έργο που – όπως είπε – “εμείς ως ΝΔ στηρίζουμε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι «Ελλάδα είναι ναυτιλία, θάλασσα» και «η θάλασσα είναι ο πλούτος μας», καθώς, «παρόλη τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η Ελλάδα παραμένει πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και σίγουρα αυτό δεν ειναι τυχαίο, και αυτό αποτελεί το μεγάλο μας στρατηγικό πλεονέκτημα και ίσως δεν το έχουμε αναδείξει στο βαθμό που θα έπρεπε».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί το γεωπολιτικό σταυροδρόμι ενέργειας, “ίσως και πιο σημαντικό από χώρες που έχουν ορυκτό πλούτο”, ο κ. Πλακιωτάκης, είπε, ότι η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική πύλη διαφοροποίησης πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε δε, σε ενεργειακά έργα, όπως τον αγωγό TAP, τον ελληνοβουλγαρικο αγωγό IGB, αλλά και τον EastMed, λέγοντας πως η Ευρώπη έχει πολύ ενεργό ενδιαφέρον να προωθηθεί το συγκεκριμένο project.

Αυτά τα έργα, είναι, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, σημαντικά βήματα και η Ελλάδα παίζει ένα τεράστιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, “όλες οι πρωτοβουλίες σε ενεργειακό επίπεδο προχώρησαν και ωρίμασαν την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, είναι μια περιοχή ασφαλής, έχει υποδομές που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και να δοθεί προοπτική στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης