Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τύποι στοματικού καρκίνου που επηρεάζουν περιοχές μέσα και γύρω από τη στοματική κοιλότητα που συνδέονται με το στοματικό σεξ. Το στοματικό σεξ περιλαμβάνει τη διέγερση των γεννητικών οργάνων του/της συντρόφου με το στόμα ή τη γλώσσα. Κάποιες φορές με τον τρόπο αυτόν μπορεί να ερεθίζεται και η περιοχή του πρωκτού.
Ο στοματικός καρκίνος μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του λαιμού, του φάρυγγα, των αμυγδαλών και της γλώσσας.

Δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις στοματικού καρκίνου στο στοματικό σεξ, όταν όμως αυτό συμβαίνει, συνήθως ο ένοχος είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο HPV. Ο HPV έχει πολλά διαφορετικά στελέχη, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν μέσω της συνουσίας ή του στοματικού σεξ. Η λοίμωξη από τον HPV είναι τόσο συχνή, που θεωρείται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Συνήθως, η λοίμωξη υποχωρεί από μονή της, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός μεταλλάσσει τα κύτταρα, τα οποία ενδέχεται σταδιακά να εξελιχθούν σε καρκινογόνα.
Ο HPV σχετίζεται με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος στον τράχηλο, στον κόλπο, στο αιδοίο, στο πέος και στον πρωκτό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Το στοματικό σεξ από άνδρα σε γυναίκα θεωρείται πιο επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε σύγκριση με το στοματικό σεξ από γυναίκα σε άνδρα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεντρώσεις του HPV τείνουν να είναι υψηλότερες στο υγρό περιβάλλον των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όμως, ο HPV μπορεί επίσης να εντοπίζεται στο πέος ενός άνδρα καθώς και στο προϊόν εκσπερμάτισης.
Για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HPV μέσω του στοματικού σεξ, είναι σημαντικό να λαμβάνονται κάποια προστατευτικά μέτρα:

• Να γνωρίζει κάποιος το σεξουαλικό ιστορικό του συντρόφου του και να διασφαλίσει ότι ο /η σύντροφος δεν πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Εάν η συζήτηση για τα ΣΜΝ φέρνει τους δύο συντρόφους σε αμηχανία, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν έναν ειδικό ή έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών που μπορεί να βοηθήσει στην πρακτική της σεξουαλικής επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων.

• Η ενημέρωση από τους ειδικούς σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι στον HPV. Αν και ο εμβολιασμός αυτός απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, μπορεί να είναι επίσης κατάλληλος για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

• Οι άνδρες που δέχονται στοματικό σεξ θα πρέπει να φορούν προφυλακτικό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, όταν ο αποδέκτης του στοματικού σεξ είναι γυναίκα, ο σύντροφος θα πρέπει να φορά οδοντικό διάφραγμα. Παράλληλα, όταν το στοματικό σεξ περιλαμβάνει τη διέγερση της περιοχής του πρωκτού, είναι απαραίτητη η χρήση οδοντικού διαφράγματος. Τα οδοντικά διαφράγματα μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από φαρμακείο ή και διαδικτυακά. Μπορεί επίσης να κατασκευαστεί εύκολα από ένα ανδρικό προφυλακτικό, εάν κοπούν τα δύο άκρα του και σχηματιστεί με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού μια τετράγωνη μεμβράνη από λατέξ.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης