Η Ιταλία φιλοξενεί σήμερα στη Σικελία μια μίνι σύνοδο για τη Λιβύη, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

Κύριοι στόχοι της συνόδου είναι η πορεία προς τις εκλογές, ο έλεγχος της μετανάστευσης και η ενοποίηση του οικονομικού συστήματος. Παράλληλα, συζητείται και ο αφοπλισμός των διαφόρων ένοπλων ομάδων, αλλά και το μεταναστευτικό, από τη στιγμή που μέχρι πρόσφατα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονταν σε πλοιάρια και φουσκωτές λέμβους σε λιβυκά λιμάνια, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ο Αλέξης Τσίπρας στο Παλέρμο Eπαφές με τον Τζουζέπε Κόντε είχε και ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Παλέρμο βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Χθες το βράδυ συμμετείχε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε. Αμέσως μετά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, εν όψει και της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στο ενεργειακό, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην οικονομική συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρούσες αραβικές χώρες, ηχηρές δυτικές απουσίες

Στη Σικελία παρούσες είναι πολλές αραβικές χώρες, όπως και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αλλά τα «μεγάλα ονόματα» από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόντα. Δεν ήλθαν στο Παλέρμο ούτε ο πρόεδρος Μακρόν, ούτε η καγκελάριος Μέρκελ, ούτε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράζ παίρνει μέρος στις εργασίες της συνόδου, αλλά ο στρατάρχης Χαφτάρ, από τη Βεγγάζη, έστω κι αν ήρθε στην Ιταλία, χθες το βράδυ δεν θέλησε να συναντήσει τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

Πάντως, πριν από την έναρξη της διάσκεψης υπήρξε συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργό τόσο με τον στρατάρχη Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η μειωμένη συμμετοχή των μεγαλύτερων χωρών μπορεί να είναι και συνέπεια της γραμμής που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση στην οικονομία και στο μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του «συντονιστή», στις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ η Ρώμη θα ήθελε να επιστρέψει στην περίοδο του στρατηγού Καντάφι, όταν ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τρίπολης.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης