Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική έως την μεταβυζαντινή περίοδο, εντοπίστηκαν στην περιοχή των Παλαιών Βόλου.

Συγκεκριμένα, στην διάρκεια υλοποίησης του έργου «Βελτίωση κοινοχρήστων χώρων συνοικίας Παλαιών Βόλου», ειδικότερα κατά την κατασκευή διαδρόμων δυτικά του Μουσείου Ιστορίας της πόλης και εκατέρωθεν του τείχους του Κάστρου του Βόλου, εντοπίστηκαν αρχαιότητες, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος των υπό διάνοιξη διαδρόμων. Πρόκειται για τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, τμήματα οικιών, ένα φρέαρ, αποθέτη, κτιστό αγωγό και άλλα οικοδομικά κατάλοιπα, ενώ οι αρχαιότητες χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο» σύμφωνα με την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα όμως, στη διάρκεια εργασιών στο κτήριο της παλαιάς καπναποθήκης Παπάντου και στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ιστορίας Πόλης Βόλου» αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες παλαιοχριστιανικών και μεσοβυζαντινών χρόνων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες στο δυτικό τμήμα του υπάρχοντος κτιρίου, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας ενιαίος ισόγειος χώρος. Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τάφοι παλαιοχριστιανικών και μεσοβυζαντινών χρόνων, οι οποίοι περιείχαν οστά σε αποσύνθεση, καθώς και αγωγός μεταφοράς και διανομής ύδατος.

Στα ευρήματα που περισυλλέχτηκαν κατά την ανασκαφή συμπεριλαμβάνονται σφονδύλι, ζεύγος χάλκινων ενωτίων, (δηλαδή χάλκινα σκουλαρίκια), χάλκινο δαχτυλίδι, τρεις χάλκινοι κρίκοι, χάλκινο νόμισμα, θραύσμα λυχναριού, χάλκινος λύχνος 6ου-7ου αιώνα και όστρακα (κεραμικά) παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής εποχής.

Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν, όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της Μέρας των Μουσείων, μέσω της ξενάγησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 20:00 μ.μ. από την προϊσταμένη της 7ης ΕΒΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ:TAXYDROMOS.GR

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης