Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να διευρύνει τα προγράμματα βοήθειας στην Υεμένη, να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 14 εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν τον μισό πληθυσμό της πάμφτωχης, εμπόλεμης χώρας, ο οποίος απειλείται από λιμό.
«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) καταρτίζει σχέδια για να χορηγεί βοήθεια σε έως και 14 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα, έναντι 7 έως 8 εκατ. Υεμενιτών τον μήνα το τρέχον διάστημα» γνωστοποίησε στα ΜΜΕ ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής στη Γενεύη.
Η επισιτιστική βοήθεια που διανέμεται μέχρι τώρα «συνέβαλε στο να προληφθεί ο λιμός, αλλά φαίνεται ότι θα είναι αναγκαίες ακόμη πιο μεγάλες προσπάθειες για να αποφευχθεί ο γενικευμένος λιμός», τόνισε ο Βεροζέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Ο νέος στόχος των 14 εκατομμυρίων απαιτεί τεράστιο έργο, από την άποψη του εφοδιασμού, της ευαισθητοποίησης, της χρηματοδότησης και της προετοιμασίας» πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου 35 ΜΚΟ απηύθυναν έκκληση να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην Υεμένη, όπου «14 εκατομμύρια άνθρωποι» ήδη «απειλούνται να λιμοκτονήσουν».
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν «στα πρόθυρα» του λιμού τους επόμενους μήνες στην Υεμένη, όπου ο Οργανισμός θεωρεί ότι εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
«Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας (…). Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια» είχε υπογραμμίσει ο Λόουκοκ σε έγγραφό του με ημερομηνία 18η Οκτωβρίου, που διανεμήθηκε στα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από το 2015 και την κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν κι ελέγχουν την πόλη Χοντάιντα αλλά και την πρωτεύουσα Σαναά, αναμετρώνται με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό του πολέμου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο υψηλός.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ για να αποσπαστεί από τους Χούθι η πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αφού μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
Οι μάχες που εκτυλίσσονται μέσα στην πόλη και γύρω από αυτή «προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στις αφίξεις της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορευμάτων» και συνέβαλαν στην απογείωση των τιμών των τροφίμων, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΕΠ.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εκτιμά ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να ιαθούν ή να προληφθούν πολύ εύκολα και ότι τα μισά παιδιά στη χώρα πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό. Κατά τον ΠΟΥ, 1,8 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Υεμένη αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό και σχεδόν στο ένα τρίτο της χώρας υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός.
Πηγή: ΑΠΕ