Ο Mark Webber με Red Bull Racing ήταν ο νικητής του σημερινού grand prix και για πρώτη φορά στην καριέρα του στέφθηκε «πρίγκιπας» του Μονακό!

Ο Αυστραλός ήταν καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του διημέρου και εκκινώντας από την πρώτη θέση, απέφυγε τα λάθη, οδήγησε πολύ γρήγορα, κράτησε την ψυχραιμία του όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε επανειλημμένως στην πίστα και κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1-2 για την Red Bull συμπλήρωσε ο Sebastian Vettel, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Robert Kubica, που απέδειξε ότι η χθεσινή του καταπληκτική επίδοση, που του έδωσε τη δεύτερη θέση στο grid δεν ήταν τυχαία. Ο Πολωνός θα πρέπει να αναρωτιέται πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο Webber δεν του έπαιρνε την pole position την τελευταία στιγμή το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις οδηγοί που ανέβηκαν στο βάθρο οδηγούσαν αυτοκίνητα με κινητήρες από τη Renault.

Κατά τα άλλα μεγάλος κερδισμένος από τους υπόλοιπους οδηγούς ήταν ο Alonso, που κατάφερε απο τελευταίος να τερματίσει 7ος χάρη κυρίως στην εξαιρετική στρατηγική της ομάδας του. Θα μπορούσε να πάρει και την 6η θέση που κατείχε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, αλλά ένα λάθος του λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό, έδωσε την ευκαιρία να τον περάσει πάνω στη γραμμή ο Shumacher!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι αγωνοδίκες θα εξετάσουν το συγκεκριμένο περιστατικό, γιατί ο αγώνας τελείωσε με το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, καθεστώς που απαγορεύει τις προσπεράσεις. Ίδωμεν!

Και ενώ η απόφαση αυτή εκκρεμεί, η τελική κατάταξη στο F1 GP του Μονακό ήταν η εξής:

Live περιγραφή του αγώνα

–Τέλος Αγώνα: 1ος ο Webber, 2ος ο Vettel και 3ος ο Kubica.

–2 γύροι πριν το τέλος και το αυτοκίνητο ασφαλείας είναι ξανά στην πίστα. Ο Trulli στην προσπάθειά του να περάσει τον Chandhok ακούμπησε το μονοθέσιο του και ανέβηκε πάνω του!

Ουσιαστικά πάμε για τερματισμό με το αυτοκίνητο ασφαλείας. Μεγάλος κερδισμένος ο Alonso που διατήρησε μέχρι το τέλος τα ελαστικά του, μένοντας 6ος.

–5 γύρους πριν το τέλος και ο Vettel απαντά γράφοντας τον ταχύτερο γύρο. 1m15.192s για τον Γερμανό. Πετάει και σήμερα η RedBull.

–9 Γύρους πριν το τέλος και στην πρώτη 8άδα έχουμε τους, Webber, Vettel, Kubica, Massa, Hamilton, Alonso, Schumacher και Rosberg.

–10 γύρος πριν το τέλος και ενώ ο Webber ξεκινά την συντήρηση, όντας άνετα πρώτος, ενώ ο Vettel οδηγεί χωρίς ανάσα με τον Kubica να γεμίζει τους καθρέπτες του.

–11 γύρους πριν το τέλος και ο Webber δήλωσε στην ομάδα του ότι είναι ώρα να προστατεύσει το μονοθέσιό του και κυρίως τα φρένα του.

–16 γύρους πριν το τέλος. Πιέζει ο Kubica, αλλά ο Vettel κρατάει γερά τη δεύτερη θέση. Ο Webber είναι σε άλλον αγώνα. Πετάει κυριολεκτικά για την πρώτη θέση και τη νίκη.

–62ος Γύρος. Ο Kovalainnen μπήκε στα πιτ, άλλαξε ελαστικά, αλλά τη στιγμή που έπρεπε να φύγει, το αυτοκίνητότ ου έμεινε ακίνητο για πολλά δευτερόλεπτα από απρόσμενο πρόβλημα στον αυτόματο επιλογέα ταχυτήτων. Τελικά δεν βγήκε ποτέ από τα πιτ!

–19 γύροι πριν να πέσει η καρό σημαία και ο Webber κάνει επίδειξη ισχύος. Ο Αυστραλός έκανε ξανά ταχύτερο γύρο!

–Από ό,τι φαίνεται οι Alonso- Schumacher θα μας χαρίσουν μια ωραία μάχη βγαλμένη από τα παλιά. Μια μάχη για την 6η θέση.

–52ος Γύρος. Τα ελαστικά του Alonso αρχίζουν και… τα παίζουν. Ο Ισπανός ήδη χάνει χρόνο σε σχέση με τον Hamilton ενώ πίσω του καραδοκεί ο Schumacher.

–49ος Γύρος. Πετάει ο Webber από την πρώτη θέση. Έκανε ταχύτερο γύρο στον αγώνα με 1m15.505s. Ο Massa υπο την πίεση του Hamilton είχε τη στιγμή του και έκοψε δρόμο σε ένα σικέιν χωρίς τίποτα περισσότερο να συμβεί.

Εξακολουθούν τα μονοθέσια της RedBull με τους Webber – Vettel να οδηγούν τον αγώνα με τη Renault του Kubica να ακολουθεί.

Κερδισμένος μέχρι στιγμής είναι ο Alonso που από τελευταίος είναι 6ος. Ο Ισπανός ευνοήθηκε απο τις συχνές εισόδους του αυτοκινήτου ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτό κέρδισε μερικούς γύρους για να διατηρήσει τα ελαστικά του μέχρι το τέλος.

–48ος Γύρος. Το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει φύγει και ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά. Δεν είχαμε καμιά αλλαγή στην κατάταξη.

–44ος Γύρος. Αυτοκίνητο ασφαλείας και κίτρινες σημαίες ξανά. Αυτή τη φορά δεν είναι αιτία κάποιο ατύχημα με μονοθέσιο. Στην 3η στροφή ένα κάλλυμα από τα χρονόμετρα έπεσε μέσα στην πίστα.

–40os Γύρος. Oι μηχανικοί του Hamilton του ζητάνε να προσέξει τα εμπρός του φρένα. Για να δούμε τι θα κάνει ο Βρετανός;

–Για να δούμε θα καταφέρει ο Βρετανός να κρατήσει πίσω του τον Alonso ή θα έχουμε και δεύτερη εγκατάλειψη στη McLaren;

–Κάποιο μικροπρόβλημα στα φρένα για τον Hamilton, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος μίλησε πολύ… απότομα στον αρχιμηχανικό του μέσω της ενδοεπικοινωνίας. Ξέχασε μάλλον ότι περισσότεροι από 170 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο τον άκουσαν!

–Στα μισά του αγώνα και ακόμα προηγείται ο Webber. Vettel, Kubica, Massa, Hamilton, Alonso, Schumacher, Rosberg, Sutil, Liutzzi συμπληρώνουν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.

–32ος Γύρος. Αυτοκίνητο ασφαλείας ξανά. Αυτή τη φορά εγκατέλειψε ο Barrichelo. O Bραζιλιάνος έχασε το πίσω μέρος του μονοθεσίου του, το οποίο έπεσε στις μπαριέρες. Δύο στα δύο για την Williams σήμερα.

–31os Γύρος. Ο Webber είναι άνετα πρώτος ακολουθούμενος από τον Vettel. Ο Kubica πιέζει όσο μπορεί για να περάσει τον Vettel.

–29os Γύρος. Μπήκε στα πιτ ο Rosberg και βγήκε πίσω ακριβώς απο τον Schumacher. O Koyabashi στον προηγούμενο γύρο έκανε λάθος και τον πέρασαν σχεδόν όλοι.

–28os Γύρος. Ο Rosberg δεν έχει ακόμα μπει στα πιτ. Πόσο θα κρατήσει με τη μαλακή γόμα ο Γερμανός;

–25os Γύρος. Το πιθανότερο να κατέρευσε η ανάρτηση στο μονοθέσιο του Glock.

–24os Γύρος. Kίτρινη σημαία. Εγκατέλειψε ο Glock. Μάλλον ακούμπησε σε κάποια μπαριέρα γιατί το μονοθέσιό του είναι στραβωμένο. ‘Ενας άκομα γύρος χωρίς προσπεράσεις μιας και η κίτρινη σημαία το απαγορεύει.

–24ος Γύρος. Ο Alonso είναι ήδη 8ος. Το ερώτημα είναι πια αν θα καταφέρει ο Ισπανός να διατηρήσει μέχρι το τέλος τα ελαστικά του. Εγκατέλειψε μέσα στα πιτ ο de la Rosa.

–20os Γύρος. Άρχισε ο χορός των πιτ. O Schumacher μπήκε στα πιτ και τώρα είναι πίσω απο τον Alonso. Ο Rosberg είναι ακόμα έξω γράφοντας τον ταχύτερο γύρο.

–18os Γύρος. O Hamilton μετά το πιτ στοπ και την αλλαγή ελαστικών βγήκε στην 15η θέση ακριβώς μπροστά απο τον Alonso. H ΜcLaren έβαλε νωρίς τον Βρετανό στα πιτ ακριβώς για να βρεθεί μπροστά από τον Ισπανό. Και οι δυο τους τώρα πάνε να τερματίσουν φορώντας ελαστικά με μεσαία γόμα.

–17os Γύρος. Ο Hamilton μπήκε στα πιτ και άλλαξε τα ελαστικά του. Έβαλε και αυτός μεσαία γόμα όπως ο Alonso. 60 γύροι απομένουν ακόμα για να πεσει η καρό σημαία και ο Alonso έχει ήδη κερδίσει 8 θέσεις, κάτι που στο Μονακό είναι από μόνο του ένας μικρός άθλος!

–Όλες οι ομάδες κοιτούν προς Alonso μεριά! Ο Ισπανός έχει πιάσει τον ρυθμό των υπολοίπων και είναι φανερό ότι αν δεν κάνουν τα πιτ στοπ τους στην εντέλεια, τότε δεδομένου ότι ο Ισπανός δεν θα μπει στα πιτ, θα τους περάσει.

–15ος Γύρος. Εκπληκτική προσπέραση του Alonso στον Glock στην έξοδο του τούνελ. Πήρε φόρα ο Ισπανός! H Ferrari ακολούθησε μια παρακινδυνευμένη τακτική και ο Alonso δεν τρέχει με μαλακά ελαστικά. Στόχος του είναι να μην μπει στα πιτ για αλλαγή ελαστικών έτσι ώστε να κερδίσει θέσεις. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει ο Alonso να διατηρήσει τα ελαστικά του μέχρι το τέλος.

–14ος Γύρος. Στη γενική κατάταξη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Προηγείται ο Webber έχοντας τους Vettel, Kubica και Hamilton πίσω του.

–11ος Γύρος. Ο Alonso πέρασε και τον Trulli και είναι πια 18ος.

–10ος Γύρος. O Alonso πέρασε τον Di Grassi μέσα στο τούνελ.

–8ος Γύρος. Ο Alonso προσπαθεί από την 20η θέση να ανέβει, αλλά οι προσπεράσεις στο Μονακό είναι τρομερά δύσκολες έως αδύνατες. Ο Ισπανός έχει ένα λόγο παραπάνω για να μπει στη βαθμολογούμενη ζώνη μιας και ο πρωτοπόρος Button εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα.

–6ος Γύρος. Το αυτοκίνητο ασφαλείας μπαίνει στα πιτ. Έχουμε ξανά αγώνα.

–Οι Μονεγάσκοι προσπαθούν να πάρουν το μονοθέσιο του Γερμανού όσο πιο γρήγορα μπορούν, αλλά στο σημείο που βγήκε δεν είναι εύκολο.

–Η RedBull ενημέρωσε τον Webber ότι στο τούνελ και συγκεκριμένα στο σημείο, που έλιωσε ο Hulkenberg έχει κομμάτια απο θραύσματα και πρέπει να προσέξει πολύ.

–Ο Button διαπίστωσε το πρόβλημα πριν την εκκίνηση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ο μηχανικός του τον συμβούλεψε πριν την εκκίνηση, αλλά ο κινητήρας της Mercedes δεν άντεξε και έσπασε.

–Έξω και ο Jenson Button, ο οποίος προδόθηκε από τον κινητήρα της McLaren που «παρέδωσε πνεύμα». Πιθανότατα πλέον θα έχουμε νέο πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα όταν πέσει η καρό σημαία!

–Το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του. Διακοπή του αγώνα μέχρι να καθαριστεί η πίστα.

–Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος και βγήκε κίτρινη σημαία. Αιτία το μονοθέσιο του Hulkenberg που έπεσε στις μπαριέρες μέσα στο τούνελ.

–Τα πράσινα φώτα της εκκίνησης άναψαν και ο Vettel κάνοντας εκπληκτική εκκίνηση πέρασε δεύτερος πίσω απο τον team mate του. Ο Kubica έχασε τη ΄θέση του και είναι αυτή τη στιγμή τρίτος.

–Ο γύρος προθέρμανσης ξεκίνησε. Το θέαμα στις κερκίδες απογοητευτικό. Μισογεμάτες οι εξέδρες. Η οικονομική κρίση κτύπησε και το πριγκιπάτο!

–Αρχίζει να μαυρίζει σιγά, σιγά ο ουρανός στο Μόντε Κάρλο. Ωστόσο οι προβλέψεις θέλουν στεγνό αγώνα τουλάχιστον για τα 30 πρώτα λεπτά.

–Ο Sebastien Loeb δυσκολεύτηκε να φτάσει μέχρι το grid και αυτό γιατί δεν διέθετε το σωστό πάσο. Πέντε λεπτά απομένουν για να εκκινήσει το γκραν πρι.

–Όλα έτοιμα για την εκκίνηση του γκραν πρι. Μέχρι στιγμής ο ήλιος λάμπει πάνω από το πριγκιπάτο και δεν αναμένεται να βρέξει. Οι διασημότητες αποχωρούν σιγά, σιγά από το grid και τα μονοθέσια παίρνουν τις θέσεις του στη γραμμή της εκκίνησης.

Η πίστα

Οι στροφές στο Μονακό είναι αργές, οι δρόμοι στενοί και οι προσπεράσεις πρακτικά αδύνατες. Το έργο των πρώτων θα είναι δύσκολο μιας και πολύ γρήγορα θα πιάσουν τους πιο αργούς και τότε θα αρχίσει ο «χορός».

Χαρακτηριστικό του πόσο εύκολο είναι να εγκαταλείψει κάποιος οδηγός στο Μονακό, είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε από χτύπημα στις μπαριέρες, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι της πίστας έχουν προβλέψει να υπάρχουν 27 ειδικοί σταθμοί με εκπαιδευμένο προσωπικό, που είναι έτοιμο να επέμβει να καθαρίσει την πίστα από τυχόν συντρίμμια.

Συνολικά 520 άτομα επανδρώνουν τους 27 σταθμούς!

Τι έγινε στις κατατακτήριες δοκιμές

Χθες είχαμε δράματα στο Μονακό. Πρωταγωνιστής και θύμα ήταν ο Alonso, που έλιωσε το μονοθέσιο του στα ελεύθερα δοκιμαστικά και σήμερα θα εκκινήσει τον αγώνα από τα πιτ. Ο Ισπανός δεν συμμετείχε καθόλου στις κατατακτήριες δοκιμές.

Την pole position πήρε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ο Mark Webber και ξεκινά σήμερα πρώτος, έχοντας δίπλα του τον αποφασισμένο για όλα Robert Kubica. Πιο πίσω θα εκκινήσει από την 3η θέση ο Sebastian Vettel, σε έναν αγώνα για πολύ γερά νεύρα.

Με τον Alonso να ξεκινά τελευταίος και τους δύο οδηγούς της RedBull να έχουν ανάμεσά τους τον απίθανο Kubica, πάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκκίνηση. Ο Webber, μετά τη νίκη του στη Βαρκελώνη, είχε δηλώσει: «Στο Μονακό αυτός που ξεκινά πρώτος είναι ο άρχοντας του αγώνα». Για να δούμε, θα επαληθευτεί ο Αυστραλός;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης