Νέο περίεργο «πολεμικό» επεισόδιο στη θάλασσα της Κορέας αναστατώνει την ευρύτερη περιοχή.

Πολεμικά σκάφη της Νότιας Κορέας άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ, για να απωθήσουν δύο περιπολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Βόρειας Κορέας που είχαν μπει σε διαμφισβητουμένης κυριαρχίας ύδατα στην μεθόριο των δύο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε τέτοιο επεισόδιο μετά την 26η Μαρτίου, όταν έγινε το ακόμη και σήμερα χωρίς εξήγηση ναυάγιο της νοτιοκορεάτικης κορβέτας Cheonan.

Αν και επίσημα η Νότια Κορέα δεν έχει επιρρίψει την ευθύνη για το ναυάγιο στη Βόρεια Κορέα, έχει ανακοινώσει ότι βρέθηκαν «ίχνη» εκρηκτικής ύλης, που πιστεύεται ότι προήλθαν από βορειοκορεάτικη τορπίλη.

Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνικής άποψης σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η μεταξύ τους σύρραξη (1950-53) τερματίστηκε με τη σύναψη εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η Σεούλ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξαπολύσει επίθεση σε αντίποινα για το ναυάγιο, θέλει να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ από τον ΟΗΕ, ενώ, από κοινού με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικούς γύρους των εξαμερών διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το επεισόδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης