Ζήσης Ψάλλας
Σήμερα όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια θεραπεία για το μυελοβλάστωμα, μια κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά, αλλά οι επιστήμονες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Newcastle, βρήκαν πώς θα μπορούσε η θεραπεία να γίνει πιο εξατομικευμένη.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Oncology, δείχνουν επίσης ότι πολλοί νέοι με μυελοβλάστωμα θα μπορούσαν να αποφύγουν τις περιττές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας με λιγότερο τοξικές παρενέργειες. Ενώ άλλοι, οι οποίοι έχουν τη σοβαρότερη μορφή της νόσου, μπορεί να στοχευτούν με πιο εντατική χημειοθεραπεία.
Το μυελοβλάστωμα αντιπροσωπεύει το 15 -20% όλων των όγκων εγκεφάλου στα παιδιάΗ ερευνητική ομάδα βρήκε μια υπογραφή χρωμοσώματος που προσδιορίζει μια ομάδα ασθενών με 100% ποσοστά επιβίωσης και μια ομάδα υψηλού κινδύνου με μόνο 60% επιβίωση. Η υπογραφή χρωμοσωμάτων που εντοπίστηκε για το μυελοβλάστωμα θα επιτρέψει την προσαρμογή της θεραπείας και τη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης κατά 60% για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Ο καθηγητής Steve Clifford, διευθυντής του Northern Institute for Cancer Research, στο Πανεπιστήμιο Newcastle ηγήθηκε της ευρωπαϊκής μελέτης μαζί με τον Edward Schwalbe, από το Πανεπιστήμιο Northumbria.
Ο Clifford δήλωσε: «Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα νέο σχέδιο για την εξατομίκευση της θεραπείας στο μυελοβλάστωμα, έτσι ώστε να μην δίνεται σε όλα τα παιδιά ίδιας έντασης θεραπεία. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς χαμηλού κινδύνου μπορούν να υποβληθούν σε θεραπείες που αποσκοπούν στη μείωση της τοξικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ στοχεύουν σε πιο εντατικές θεραπείες για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που τις χρειάζονται περισσότερο«.
Το μυελοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός κακοήθης όγκος εγκεφάλου παιδικής ηλικίας -αντιπροσωπεύει το 15 -20% όλων των όγκων εγκεφάλου στα παιδιά- και είναι σημαντικό να βελτιωθούν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Μέσω μιας μεγαλύτερης κατανόησης των εγκεφαλικών όγκων, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αυξήσουν την επιτυχία της θεραπείας. Επίσης, για τα παιδιά που επιβιώνουν, θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ποιότητα ζωής τους θα είναι καλή μετά τη θεραπεία.
Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής του μυελοβλαστώματος που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη και ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς στο μέλλον.
Εξατομικευμένη θεραπεία
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από την κλινική δοκιμή PNET4, η οποία διεξήχθη από το 2001-2006 και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Cancer Research UK.
Οι ειδικοί εντόπισαν ότι τα παιδιά με καρκίνο μπορούν να χωριστούν σε δύο κλινικές ομάδες, περίπου το ήμισυ των οποίων είναι χαμηλού κινδύνου με σχεδόν 100% επιβίωση, ενώ το άλλο μισό είναι υψηλού κινδύνου, με επιβίωση 60%.
Ο Edward Schwalbe, λέκτορας βιοπληροφορικής και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Northumbria, δήλωσε: «Σε αυτή τη μελέτη εντοπίσαμε μια εύκολα επαληθεύσιμη χρωματοσφαιρική υπογραφή που προβλέπει εξαιρετικά αποτελέσματα για τα παιδιά με μυελοβλάστωμα. Ελπίζουμε ότι τα παιδιά των οποίων οι όγκοι έχουν αυτή την υπογραφή θα μπορούν να αντιμετωπιστούν λιγότερο επιθετικά, μειώνοντας τις διαρκείς παρενέργειες των εξαντλητικών θεραπειών, διατηρώντας παράλληλα τη θεραπεία».
Οι ερευνητές θέλουν τώρα να εφαρμόσουν τα κλινικά ευρήματα της μελέτης. Η τρέχουσα θεραπεία για το μυελοβλάστωμα είναι η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και εντατική χημειοθεραπεία.