Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Με σημερινό της Ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που το ενέκριναν μεν 355 ευρωβουλευτές αλλά 90 ψήφισαν κατά και 39 δήλωσαν αποχή, εκφράζει την (σ.σ όψιμη) ανησυχία της για την αυξανόμενη άνοδο του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην ΕΕ και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τις νεοφασιστικές και τις νεοναζιστικές ομάδες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που στο Ψήφισμα αναφέρονται πολλά περιστατικά που αφορούν δραστηριότητες νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων, στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία και τις σκανδιναβικές χώρες, δεν δίνονται «οδηγίες» για το πώς θα μπορέσουν οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ ν’ απαγορεύσουν την λειτουργία νεοναζιστικών κομμάτων, από τη στιγμή, μάλιστα, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τέτοια κόμματα συμμετέχουν σ’ αυτές τις κυβερνήσεις.

Διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο επεσήμαναν, αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του Ψηφίσματος, τον «επιδερμικό» του χαρακτήρα, μιας και στο περιεχόμενο του πουθενά δεν αναφέρονται τα αίτια διόγκωσης του νεοναζισμού και νεοφασισμού στην ΕΕ και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.

Στο Ψήφισμα βέβαια, υποστηρίζεται –και όχι αδίκως- ότι η ατιμωρησία των ακροδεξιών οργανώσεων , σε ορισμένα κράτη μέλη, αποτελεί έναν από τους λόγους για την αύξηση των βίαιων ενεργειών, που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία και απευθύνονται σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως οι μαύροι Ευρωπαίοι / άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, Ρομά, υπήκοοι τρίτων χωρών, ΛΟΑΤ και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που προτείνεται, ωστόσο, δεν έχει καμία αμεσότητα μιας και συνιστάται η « ίδρυση μονάδων καταπολέμησης του μίσους στις αστυνομικές δυνάμεις για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήματα διερευνώνται και διώκονται.

Προτρέπουν επίσης τις εθνικές αρχές να «απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και κάθε άλλο ίδρυμα ή ένωση που εκθειάζει και δοξάζει τον ναζισμό και τον φασισμό».

Δυστυχώς, όμως, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι παρατηρητές, με ευχολόγια, παραινέσεις και γενικόλογες συστάσεις δεν αντιμετωπίζεται η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στην Ευρώπη, κι’ αυτό είναι κάτι που σύντομα θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν οι ευρωβουλευτές και εντός του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές!

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, μετά την υπερψήφιση αυτού του «τζούφιου» Ψηφίσματος της Ευρωβουλής, δεν αποτελεί αιτία χαράς και μεγάλης ικανοποίησης, για τον 14ο αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και επικεφαλής των τεσσάρων εναπομείναντων ευρωβουλευτών του Σύριζα Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι μέσα σ’ αυτό το Ψήφισμα περιλαμβάνονται και οι κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που επισημαίνουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει δίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και αναφέρονται επίσης στη βίαιη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου.

Κι’ αυτό διότι, το ότι είναι τουλάχιστον ντροπή και όνειδος, αυτή η εν εξελίξει δίκη να κρατάει κοντά πέντε χρόνια και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα να κυκλοφορεί ελεύθερος, δεν «χώρεσε» σ’ αυτές τις τροπολογίες!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης