Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ιταλικό χρηματιστήριο να ανακάμπτει μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2% κλείνοντας στις 372,93 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,1% ανακτώντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους μετά τη χθεσινή βουτιά σε ποσοστό 2,4%.

Το κλίμα βοήθησε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα που είχαν σκαρφαλώσει νωρίτερα σήμερα σε νέο υψηλό 4,5 ετών εν μέσω των ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να καλμάρει τις αγορές εάν το spread της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το γερμανικό εκτοξευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,25% στις 11.977,22 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,35% στις 5.318,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 7.237,59 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν σήμερα και οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σκοτεινιάζει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγείρουν οι νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και την πορεία των τιμών της ενέργειας, προβλέπει πλέον ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από δύο χρονιές (–0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2% φέτος (–0,2%), συμπεριλαμβανομένων αυτής της Γερμανίας (+1,9%, μειωμένη κατά –0,3%), και αυτής της Γαλλίας (+1,6%, δηλ. –0,2%), οι εξαγωγές των οποίων πλήττονται εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι οι εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, επηρεάζει τη ζήτηση για αγαθά.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών –σε αντίθεση με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- υποχώρησαν 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές μεταβολές και τις ημερολογιακές επιδράσεις.
Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7% στην περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης