«Ο Σαρλ Αζναβούρ έγινε με τρόπο φυσικό, ομόφωνα ένα από τα πρόσωπα της Γαλλίας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της μιας τελετής στο μνημείο των Invalides (γνωστό ως Μέγαρο των Απομάχων) για τον τραγουδιστή που πέθανε τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 94 ετών.

«Στη διάρκεια των χρόνων η παρουσία αυτή, αυτή η φωνή, αυτός ο αναγνωρίσιμος επιτονισμός μεταξύ άλλων εγκαταστάθηκε στις ζωές μας, όποια κι αν ήταν η κατάστασή μας, όποια κι αν ήταν η ηλικία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ομιλία ταυτόχρονα επίσημη και λυρική, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε πως ο Σαρλ Αζναβούρ, που το αληθινό του όνομα ήταν Σανούρ Βαρινάγκ Αζναβουριάν και είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1924 από Αρμένιους γονείς, έγινε επίσης «Γάλλος μέσω της γλώσσας».

«Έτσι έγινε ο Αζναβούρ Γάλλος και ακόμη, όπως έλεγε ο ίδιος, Παριζιάνος, αποκτώντας μέσω των λέξεων μια ταυτότητα που δεν ήταν εκείνη των γονιών του, ριζώνοντας στη μακρά παράδοση των τροβαδούρων, των ποιητών», δήλωσε ο πρόεδρος.

Παιδί της αρμενικής διασποράς, ο τραγουδιστής «γνώριζε, στο πετσί του, πως η αληθινή Γαλλία είναι εκείνη που υποδέχεται, που δεν αδιαφορεί αλλά συνεχίζει να ζει μέσα στη φιλοξενία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τραγούδια του υπήρξαν για εκατομμύρια ανθρώπους παρηγοριά, βάλσαμο, ανακούφιση», είπε ακόμη.
Ο Σαρλ Αζναβούρ επρόκειτο να μεταβεί στην Αρμενία την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν για τη σύνοδο κορυφής της Γαλλοφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης