Θέλει κουράγιο για μία μεσόκοπη γυναίκα, πανεπιστημιακή, καθηγήτρια ψυχολογίας και ερευνήτρια σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Στάνφορντ, έπειτα από 36 χρόνια να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσει με πάσα λεπτομέρεια τη σεξουαλική της κακοποίηση. Θέλει ακόμη περισσότερο κουράγιο για την Christine Blasey Ford, όταν ο δράστης είναι ο Μπρετ Κάβανο, δικαστής και υποψήφιος για τη θέση μέλους στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ. Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη και έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ.
Πολλοί θα διερωτηθούν «μα τώρα το θυμήθηκε η καθηγήτρια; Έπειτα από 36 χρόνια;».
Ναι, λοιπόν. Τώρα αποφάσισε αυτή η γυναίκα να εκτεθεί δημόσια. Επί δεκαετίες βίωνε τη δική της τραγική ιστορία. Ήξερε πως θα τη λοιδορούσαν. Πως θα υπήρχαν κάποια άτομα τα οποία με περιπαικτική και αλαζονική διάθεση θα την αμφισβητούσαν. Ήταν ο δικός της λόγος απέναντι στον λόγο του δικαστή. Ο λόγος μιας γυναίκας απέναντι στον λόγο ενός κατά τεκμήριο ισχυρότερου.
Σήμερα, ενδεχομένως, η κοινωνία του παγκόσμιου ιστού να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, ίσως και περισσότερη ασφάλεια. Ο παγκόσμιος ιστός, το διαδίκτυο όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι και ευχή και κατάρα συνάμα. Είναι όμως κάτι το θαυματουργό, γι’ αυτό και επικίνδυνα άμεσο.
Το συγκλονιστικό εξώφυλλο
Έναν χρόνο μετά το παγκόσμιο κίνημα #MeToo, το οποίο ώθησε πλήθος γυναικών, γνωστών και μη, να καταγγείλει ανοικτά τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή ακόμη και τους βιασμούς που βίωσε από πανίσχυρους άνδρες, το Time μνημονεύει τη στιγμή με ένα εξώφυλλο-«γροθιά» κατά όσων γεγονότων συνέβησαν εις βάρος αυτών των γυναικών, με όρους σιωπής.
Το εξώφυλλο υπογράφεται από τον Έλληνα καλλιτέχνη John Mavroudis, ο οποίος κατοικεί στο Σαν Φρανσίσκο.
Η εικόνα μιλά από μόνη της: πηγή έμπνευσής του είναι η εν λόγω καθηγήτρια ψυχολογίας Christine Blasey Ford. Η γυναίκα αυτή έπειτα από δεκαετίες αποσιώπησης των όσων είχε βιώσει αποφάσισε να καταγγείλει τον πρώην φίλο της, τον σημερινό δικαστή Μπρετ Κάβανο, ο οποίος το 1982 της επιτέθηκε σεξουαλικά. Η καταγγελία έγινε ενόρκως στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας.
Φράσεις από τη συγκλονιστική της κατάθεση «δανείστηκε» ο John Mavroudis, δημιουργώντας με αυτές το πρόσωπο της Blasey Ford, ζωγραφίζοντάς τες σε μια «σπειροειδή» κίνηση.
«Από τη στιγμή που η δρ Christine Blasey Ford ύψωσε το δεξί της χέρι και ορκίστηκε να πει όλη την αλήθεια, ήταν ξεκάθαρο ότι εκατομμύρια Αμερικανών ήξεραν πως κάτι μνημειώδες θα αποκαλυπτόταν» γράφει η Haley Sweetland Edwards για να συνοδεύσει το εντυπωσιακό εξώφυλλο.

Ανάλογες δουλειές έχει κάνει ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης και με άλλα πρόσωπα. Είναι επίσης γνωστός για εξώφυλλό του που σχεδίασε για το περιοδικό «New Yorker». Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης εντυπωσιάζει με τις δουλειές του, χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική, ενώ και στο παρελθόν έχει σχεδιάσει εξώφυλλα και για άλλα σημαντικά περιοδικά.

Το #MeToo έφτασε από την Κίνα μέχρι τη Σουηδία

Ήταν στην κηδεία της Αρίθα Φράνκλιν. Ο επίσκοπος έβαλε το χέρι του γύρω από την πλάτη της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε και έπιασε το στήθος της. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη. Μια δύσκολη στιγμή για την Γκράντε. Πολλές γυναίκες κατανόησαν τη θέση της. Η ίδια δεν έσπρωξε το χέρι του ιερωμένου. Δεν το πρόσεξε ή δεν ήθελε να δημιουργήσει επεισόδιο;
Η δεύτερη εκδοχή ήταν για χρόνια ο κανόνας. Γυναίκες που προτιμούσαν τη σιωπή. Εδώ και έναν χρόνο όμως υπάρχει ένα hashtag που περιγράφει το πάθημα της Γκράντε: #ΜεΤοο, κι εγώ ή συνέβη και σε εμένα. Έτσι, στις 5 Οκτωβρίου του 2017 ξεκίνησαν τα πρώτα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, κινηματογραφικό παραγωγό, σκιαγραφώντας έναν βίαιο και αδίστακτο άνδρα που εκμεταλλεύεται ξεδιάντροπα γυναίκες ασκώντας τη δύναμή του. Το #MeToo έκανε κι άλλες γυναίκες αλλά και άνδρες να μιλήσουν για όσα βίωσαν, από ανάρμοστα σχόλια, ανήθικα πιασίματα μέχρι άσκηση βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα #MeToo έφτασε από την Κίνα μέχρι τη Σουηδία, μπήκε μέσα στα γραφεία, στις οικογένειες και σε φιλικά περιβάλλοντα. Ανείπωτες ιστορίες βγήκαν στην επιφάνεια, είτε για κάποιον θείο, συνάδελφο ή ακόμη και ξένο που αυτοϊκανοποιείται στο μετρό. Πόσο, όμως, πραγματικό και μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Το 2017 στην αστυνομία κατέφυγαν 11.000 γυναίκες που είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Ωστόσο, πανευρωπαϊκή έρευνα από το 2014 έδειξε ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική βία αναζητεί βοήθεια από την αστυνομία ή οργανώσεις. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι μία στις τέσσερις Γερμανίδες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Για πολλούς, λοιπόν, η καμπάνια #MeToo ήρθε σαν απελευθέρωση, άλλοι πάλι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, σε ένα κυνήγι μαγισσών που ακολούθησε. Διότι σε πολλές χώρες η τιμή και η υπόληψη πολλών γνωστών ανδρών καταρρακώθηκαν.

Η υπόθεση Κάβανο: Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Κάβανο είναι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η υποψηφιότητά του για αξίωμα το οποίο θα κατέχει ισόβια θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα του Τραμπ, έχουν ισχνή πλειοψηφία, 51-49.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
H υποψηφιότητά του, ωστόσο, τέθηκε υπό αμφισβήτηση έπειτα από μπαράζ καταγγελιών γυναικών εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση.
Συγκεκριμένα, τρεις γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλικές επιθέσεις. Η πρώτη που μίλησε ήταν η Φορντ. Ακολούθησαν η Ντέμπορα Ραμίρεζ και η Τζούλι Σουέτνικ.
Η Φορντ κατηγορεί τον υποψήφιο ανώτατο δικαστή ότι όταν πήγαιναν και οι δύο λύκειο, πριν από 36 χρόνια, ο Μπρετ Κάβανο και ένας φίλος του της επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς, ενώ ήταν «τελείως μεθυσμένοι». Ο Κάβανο την ακινητοποίησε κρατώντας την με τη βία πάνω σε ένα κρεβάτι, προτού επιχειρήσει να της βγάλει τα ρούχα. Της έκλεισε το στόμα με το χέρι για να την εμποδίσει να φωνάξει. Εκείνη κατάφερε τελικά να ξεφύγει και να τραπεί σε φυγή.

Η Ραμίρεζ υποστηρίζει ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε σε ένα πάρτι στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όταν ήταν και οι δύο πρωτοετείς. Όπως υποστηρίζει, οι δυο τους με μία ομάδα φοιτητών έπαιζαν ένα παιχνίδι με ποτά, αυτή μέθυσε και τότε ο Κάβανο, γυμνός, έβαλε το πέος του στο πρόσωπό της.

Η Σούετνικ, η οποία εργάστηκε στο Τμήμα Δικαιοσύνης και στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, κατήγγειλε, λίγες μέρες μετά, ότι ο Κάβανο κι ένας πρώην συμμαθητής του, ο Μαρκ Τζατζ (που αναφέρεται και στην πρώτη καταγγελία), προσπαθούσαν τη δεκαετία του 1980 κατ’ εξακολούθηση να παρασύρουν έφηβα κορίτσια σε ομαδικούς βιασμούς, υπό την επήρεια ουσιών που έριχναν στα ποτά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης