Είναι δεδομένο πως το σύστημα αξιών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν δίνει δεκάρα ούτε για φιλοσοφίες ούτε καν για συμπεράσματα του μέχρι σήμερα γνωστότερου ως τον πιο προικισμένο άνθρωπο της ανθρώπινης ιστορίας, του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Δεν θα περιμέναμε ότι ο παγκόσμιος ευτελισμός έφθασε στο σημείο να δοθεί σε πλειστηριασμό ένα ενδεχομένως από τα σημαντικότερα χειρόγραφα αυτού του ανθρώπουΔεν θα περιμέναμε, ωστόσο, ότι ο παγκόσμιος ευτελισμός έφθασε στο σημείο να δοθεί σε πλειστηριασμό ένα ενδεχομένως από τα σημαντικότερα χειρόγραφα αυτού του ανθρώπου. Γράφτηκε το 1954 από έναν φυσικό – μαθηματικό απίστευτης διάνοιας σε έναν φιλόσοφο. Το περιεχόμενο αφορούσε επί της ουσίας στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Επί του προκειμένου, την άποψη του επιστήμονα που κατάφερε να βάλει σε μια μικρή φόρμουλα την ουσία της Γένεσης, δηλαδή τη Θεωρία της Σχετικότητας, για τον Θεό.
Τότε δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί ούτε το σωματίδιο του Θεού ούτε είχε προχωρήσει η επιστήμη με τον επίσης αποθανόντα Χόγκινς στη διαμόρφωση της ολιστικής θεωρίας, της Θεωρίας των Πάντων, για τη γέννηση, την πορεία, ενδεχομένως του Σύμπαντος. Είχε όμως την ευκαιρία ο Αλβέρτος Αϊνστάιν να παρακολουθήσει από πολύ κοντά τη βαρβαρότητα του ανθρώπου από τις απαρχές του ναζισμού και των στρατοπέδων συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αποκάλυψη στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Είχε μνήμες επίσης από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, λοιπόν, κάθισε να καταγράψει σε ένα χειρόγραφο το πώς είναι δυνατόν να διαχειριστεί ο άνθρωπος την έννοια του Θεού ή, εγχείρημα δύσκολο, να ταυτιστεί ο άνθρωπος με την έννοια του Θεού ως μοναδικότητα.
Αντί το χειρόγραφο αυτό να βρίσκεται σε μία σεμνή προθήκη στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια κληρονομιά αλλά ακόμη και σε ένδειξη τιμής για τη διάνοια του ανθρώπου, προκειμένου να λειτουργεί εκπαιδευτικά για τους ηγέτες αυτού του κόσμου που συρρέουν σε αυτό το γυάλινο κτήριο του Μανχάταν, η σκέψη του Αϊνστάιν πωλείται σε τιμή ευκαιρίας σε πλειστηριασμό.
Η τιμή του ορίζεται στο 1,5 εκατ. δολάρια, λες και μπορεί να προσδιοριστεί τιμή η οποία να ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ανθρώπινης διάνοιας.
Το αναφέρουμε συμβολικά, διότι παράλληλα με την ανακοίνωση της διεξαγωγής του πλειστηριασμού ανακοινώθηκε και ο θάνατος του Λίον Λέντερμαν, του φυσικού που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού».
Στο σφυρί
Η χειρόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν θα πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις αρχές Δεκεμβρίου και εκτιμάται ότι θα πιάσει 1-1,5 εκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s.
Στην «Επιστολή του Θεού», που γράφτηκε στα γερμανικά και απευθυνόταν στον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, ο διασημότερος φυσικός του 20ού αιώνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξή Του. «Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή (δεν είναι παρά μόνο) μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ’ όλα αυτά, μάλλον πρωτόγονων» γράφει ο Αϊνστάιν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, τον Απρίλιο του 1955.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Καμία ερμηνεία, όσο δεξιοτεχνική κι αν είναι, δεν θα το αλλάξει αυτό» προσθέτει.
Η επιστολή εκτείνεται σε μιάμιση σελίδα και γράφτηκε την εποχή που ο Αϊνστάιν ζούσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Το 2008 το γράμμα πουλήθηκε σε δημοπρασία σε έναν ιδιώτη συλλέκτη έναντι 404.000 δολαρίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ