Στη Μαδρίτη κατέληξε ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της χρονιάς. Η Ατλέτικο επικράτησε με 2-1 της Φούλαμ στην παράταση στον τελικό του Europa League, που διεξήχθη στην «Νόρντμπανκ Αρίνα» του Αμβούργου, και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Μαδριλένοι κατακτούν ευρωπαϊκή κούπα, με την πρώτη να χρονολογείται στο μακρινό 1962, όταν είχαν νικήσει την Φιορεντίνα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλος πρωταγωνιστής των «ροχιμπλάνκος» στο σημερινό τελικό ήταν ο Ντιέγκο Φορλάν, ο οποίος σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του, με το δεύτερο στο 115’ να χαρίζει το τρόπαιο στους Μαδριλένους.

Το γκολ της «σταχτοπούτας» σε ευρωπαϊκούς τελικούς, Φούλαμ, η οποία έφτασε μέχρι την πηγή αλλά δεν κατάφερε να γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου, σημείωσε ο Ντέιβις στο 37’.

Η ισπανική ομάδα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 12’ είχε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί στο σκορ.
Ο Αγουέρο, μετά από λάθος των Άγγλων, βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Φορλάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουρουγουανός φορ σούταρε, βλέποντας ωστόσο το σουτ του να προσκρούει στο αριστερό δοκάρι του Σβάρτσερ.

Οι «ροχιμπλάνκος» συνέχισαν να έχουν το «πάνω χέρι» στο παιχνίδι και απείλησαν εκ νέου στο 16’ , όταν ένα απευθείας χτύπημα φάουλ του Ρέγες, υποχρέωσε τον Σβάρτσερ σε ωραία επέμβαση.

Ένα λεπτό αργότερα, στην πρώτη καλή στιγμή της αγγλικής ομάδας, ο Ζαμόρα με σουτ έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι του Ντε Χέα, ενώ στο 20’ σε νέα προσπάθεια των «κότατζερς», σουτ του Ντέιβις μπλόκαρε με ευκολία ο γκολκίπερ των Μαδριλένων.

Στο 32’ η ομάδα του Κίκε Φλόρες δημιούργησε την τρίτη καλή φάση στο παιχνίδι, η οποία έμελλε να είναι και η… φαρμακερή για την Φούλαμ.

Ο Σέρχιο Αγουέρο έκανε ένα αδύναμο σουτ, ωστόσο στη πορεία της μπάλας παρενεβλήθη ο Φορλάν, ο οποίος με πλασέ -από οριακή θέση- έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0.

Η χαρά των Μαδριλένων ωστόσο κράτησε για μόλις πέντε λεπτά , καθώς στο 37’ ήρθε η απάντηση από πλευράς Άγγλων.

Μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή της Ατλέτικο Μαδρίτης η προσπάθεια του Ζαμόρα φάνηκε να πηγαίνει χαμένη.

Ο Γκέρα όμως έκανε σέντρα, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Ασουνσάο και στρώθηκε τέλεια στον Ντέιβις, ο οποίος με βολέ την έστειλε στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Στην επανάληψη η αγγλική ομάδα μπήκε πιο επιθετικά και δημιούργησε αξιόλογες φάσεις.

Στο 52΄ ο Γκέρα έφυγε μόνος του μπροστά, αλλά «άνοιξε» το κοντρόλ και πρόλαβε ο Ντε Χέα, ενώ στο 60΄ ο νεαρός τερματοφύλακας της Ατλέτικο εξουδετέρωσε με υπερένταση το δυνατό σουτ του Ντέιβις.

Στο τελευταίο ημίωρο οι «ροχιμπλάνκος» ισορρόπησαν το παιχνίδι, αλλά ουσιαστικές ευκαιρίες δεν δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.

Εκεί η Ατλέτικο ήταν καλύτερη και «άγγιξε» το γκολ στο 105΄, όταν ο Φορλάν ξέφυγε από αριστερά και γύρισε τη μπάλα στη μικρή περιοχή, αλλά ούτε ο Σάλβιο ούτε ο Αγουέρο κατάφεραν εξ επαφής να την σπρώξουν στα δίχτυα.

Στο 111΄ το σουτ του Φορλάν μέσα από την περιοχή έφυγε ψηλά άουτ, αλλά τελικά το γκολ για τους Μαδριλένους ήρθε στο 115΄.

Ο Αγουέρο από αριστερά απέφυγε τη σέντρα (που ήταν εύκολη λεία για τον θηριώδη Χάνγκελαντ) και προτίμησε μία χαμηλή παράλληλη μπαλιά στο πέναλτι, όπου ο Φορλάν πετάχτηκε πρώτος, «τσίμπησε» τη μπάλα, αυτή βρήκε και στο πόδι του Χάνγκελαντ και κατέληξε στα δίχτυα.

Η Φούλαμ δεν είχε ούτε χρόνο ούτε δυνάμεις για να αντιδράσει και το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους «ροχιμπλάνκος» να πανηγυρίζουν έξαλλα τον τίτλο που ουσιαστικά «σώζει» μία κακή χρονιά, ενώ τους εξασφαλίζει και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη περίοδο.

Κίτρινες: Σάλβιο, Ραούλ Γκαρσία, Φορλάν – Χάνγκελαντ

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες): Ντε Χέα, Ουϊφαλούσι, Περέα, Ντομίνγκεθ, Αντόνιο Λόπεθ, Ρέγες (78΄ Σάλβιο), Πάουλο Ασουνσάο, Ραούλ Γκαρσία, Σιμάο (68΄ Χουράδο), Φορλάν, Αγουέρο (119΄ Βαλέρα)

ΦΟΥΛΑΜ (Ρόι Χότζσον): Σβάρτσερ, Μπάιρντ, Χιουζ, Χάνγκελαντ, Κοντσέσκι, Νταφ (84΄ Νέβλαντ), Ετούχου, Μέρφι (118΄ Γκρίνινγκ), Ντέιβις, Γκέρα, Ζαμόρα (55΄ Ντέμπσι)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης