Με άκρως επιθετικό τρόπο συμπεριφέρονται τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αιγαίο, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στην Αθήνα.

– Τουρκική φρεγάτα, που συμμετέχει στην άσκηση Beyaz Firtina 2010 («Άσπρη Θύελλα»), παρενόχλησε την Τρίτη ελληνικό C-130 της ΠΑ, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας στην περιοχή του Αη Στράτη, προειδοποιώντας τους χειριστές ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του αεροσκάφους. Ο κυβερνήτης του C-130 ενημέρωσε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και συνέχισε την πορεία του μέχρι να βρεθεί εκτός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων της τουρκικής φρεγάτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στις 21:05, 4 ελληνικά Phantom F-4E Peace Icarus 2000, ενώ πετούσαν στο Βόρειο Αιγαίο, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου δέχθηκαν προειδοποίηση ότι θα καταρριφθούν από τουρκική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή. Σε βοήθειά τους έσπευσαν δύο ελληνικά F-16C. Στις 22:16 κι ενώ τα F-4 είχαν αποχωρήσει, τα ελληνικά F-16 πήραν σήμα ότι είχαν εγκλωβιστεί από τα αντιαεροπορικά ραντάρ δύο φρεγατών.

– Τη νύχτα, τουρκικά ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70, επιχειρώντας σε συνδυασμό με υποβρύχια που έπλεαν ακόμη και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβίασαν πάνω από 17 φορές τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο

Σε «χαμηλούς τόνους» η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαϊου 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια, δύο σχηματισμοί ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν,το μεν μεταφορικό την «πρόθεσή του», τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».

Το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.-

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης