Σε άρθρο της με τίτλο «Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα», η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» γράφει πως η Μόσχα επιχειρεί με όλα τα μέσα να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό εντός της ΠΓΔΜ, δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών«Την ώρα που οι δημοκρατίες σαγηνεύουν τους “Μακεδόνες” με εμφανίσεις και ομιλίες όπως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Ρωσία διεξάγει μια κεκαλυμμένη προπαγανδιστική εκστρατεία κατακλύζοντας με fake news τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδοτώντας ντόπιους εξτρεμιστές που έχουν οργανώσεις διαμαρτυρίες» σημειώνει το δημοσίευμα.
«H αποφασιστικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστρέψει τη συμφωνία για το Μακεδονικό, ακόμη κι αν αυτό βλάψει τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, λέει πολλά. Η “Μακεδονία” δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν συνιστά κάποια απειλή για τη Ρωσία, αλλά η ένταξή της στη διατλαντική συμμαχία και στην ευρωπαϊκή κοινότητα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας ιστορικά ασταθούς γωνιάς της Ευρώπης» γράφει η «Washington Post».
Εν τω μεταξύ, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό εντός της ΠΓΔΜ, δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά και τις πρόσφατες επισκέψεις δυτικών πολιτικών ηγετών κι άλλων δυτικών παραγόντων στα Σκόπια φαίνεται πως αλλάζει με καταλυτικό τρόπο η στάση των εθνικιστών, που είναι και το πρώτο κόμμα στη Βουλή.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «TV 21», ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ «VMRO-DPMNE», Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υπερασπίστηκε την απόφαση του κόμματος να καλέσει τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
Επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ερωτηθείς γιατί το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά στη Συμφωνία των Πρεσπών κι αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει το VMRO-DPMNE όταν έρθουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος, υπογράμμισε ωστόσο ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το VMRO-DPMNE «θα σεβαστεί την απόφαση αυτή».
Όπως διευκρίνισε, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές, θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Μετακινήσεις βουλευτών
Άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές των Σκοπίων κάνουν λόγο για μία ομαδική μετακίνηση από τις παρούσες θέσεις τους τουλάχιστον 11 βουλευτών, εννέα εθνικιστών και δύο Αλβανών, οι οποίοι προτίθενται να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο, αν και εφόσον κερδίσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Κυριακής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι 11 βουλευτές είχαν τον τελευταίο καιρό συχνές επαφές με διπλωματικά στελέχη δυτικών πρεσβειών στα Σκόπια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ