Ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ τα μέτρα δασοπροστασίας για τη φετινή χρονιά. Στόχος τους είναι η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό και εργάτες, καθώς και η ανάληψη έργων καθαρισμού δασικών δρόμων και δασών.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσλαμβάνονται 250 εργάτες τρίμηνης απασχόλησης, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης των εποχιακών 8μηνης απασχόλησης, που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, τα Δασαρχεία και τα εκτροφεία θηραμάτων, τα εργοστάσια ξύλου κ.α.

Τίθεται σε ισχύ η λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες ημέρες.

Αρχίζει η στελέχωση με δασολόγους των επιχειρησιακών κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεσμεύονται 4 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου. Συγκεκριμένα τα 2.063.700,00 ευρώ έχουν κατανεμηθεί σε Δασαρχεία από τον Ειδικό Φορέα Δασών, ενώ με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεσμεύονται 1.840.355,00 εκατ. ευρώ και ξεκινούν κατανομές για έργα συντήρησης δασικού δικτύου και καθαρισμού, στα υπόλοιπα δασαρχεία της χώρας.

Για τους καθαρισμούς δασών, έχουν αποσταλεί επιστολές σε ΜΚΟ και φορείς, υπουργεία, ΔΕΚΟ που παρακινεί να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών περιαστικών δασών, παρόδιων δρόμων και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Τα Δασαρχεία αναλαμβάνουν τον συντονισμό των άνωθεν πρωτοβουλιών. Οι εργασίες καθαρισμού θα ανατεθούν στους εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς μέσω της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών. Η διαδικασία υλοποίησης έχει ξεκινήσει, ενώ εξετάζονται τρόποι χρηματοδότησης για να ενταχθούν κι άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου με ιδιάζουσες συνθήκες. Επιλέχθηκαν οι εξής: Αττική, Εύβοια, Κόρινθος, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου για την έναρξη των εργασιών.

Τέλος, ενεργοποιείται μέσα στο μήνα το μέτρο 226.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007- 2013» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας, την ευθύνη του οποίου έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης