Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη για να κατευνάσει μια νομισματική κρίση, αλλά οι προβλέψεις για το εύρος της αύξησης ποικίλλουν καθώς η τράπεζα ισορροπεί τις ανησυχίες για την υποχώρηση της λίρας με αυτές για την οικονομική επιβράδυνση.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, αποδυναμωμένη από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη νομισματική πολιτική και πιο πρόσφατα για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, που έχει αναστατώσει τους επενδυτές.
Η κεντρική τράπεζα προκάλεσε σύγχυση στη συνεδρίαση του Ιουλίου σχετικά με τις προθέσεις της για τα επιτόκια, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι βρίσκεται υπό πίεση από τον Erdogan, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα επιτόκια “μητέρα όλων των δεινών” και συχνά εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να διατηρούνται χαμηλά.
Αλλά μετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο των 15 σχεδόν ετών, η κεντρική τράπεζα τόνισε πως θα αναλάβει δράση έναντι “σημαντικών κινδύνων” για την σταθερότητα των τιμών –σε μια σπάνια κίνηση κατευνασμού των ανησυχιών στις αγορές.
Ανακοίνωσε δε πως η νομισματική της στάση θα προσαρμοστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικής της Πέμπτης. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι αυτό υποδηλώνει μια αύξηση του βασικού επιτοκίου, που βρίσκεται τώρα στο 17,75%, χαμηλότερα από τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται στο 17,9%.
Στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, ο Phoenix Kalen, προβλέπει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 20,75% και θα αποκατασταθεί ως το βασικό εργαλείο πολιτικής, μετά από μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας το πραγματικό ποσοστό χρηματοδότησης διαμορφωνόταν στο 19,25%.
«Αν και αυτό το μέγεθος νομισματικής σύσφιξης μπορεί να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να προκαλέσει νέες πιέσεις στη λίρα, η απόφαση θα αποτυπώνει την ιεράρχηση των ανησυχιών των τουρκικών αρχών, σχετικά με την ταχέως επιβραδυνόμενη οικονομία», τόνισε ο Kalen.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, 11 οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου repo μιας εβδομάδας κατά μέσο όρο στο 22%, αλλά οι προβλέψεις ποικίλουν από τις 225 μέχρι τις 725 μονάδες βάσης.
«Η Κεντρική τράπεζα έχει πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ανεξάρτητη, και αυτό συμβαίνει. Επομένως, δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνουν, αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να προβλέψεις τι θα κάνει ο πρόεδρος Erdogan», δήλωσε ο Guillaume Tresca, αναλυτής της Credit Agricole, σχολιάζοντας για το μεγάλο εύρος των προβλέψεων.
Από την πλευρά του ο Muhammet Mercan, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την Τουρκία, δήλωσε πως οι αρχές θα πρέπει να δράσουν με αξιόπιστα μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δεδομένων των μεγάλων απαιτήσεων εξυπηρέτησης συναλλαγματικού χρέους.
Προβλέπει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 21% εξαιτίας της υποχώρησης της λίρας και της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ercan Erguzel υπογράμμισε τις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε πως ανέμενε η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης στο 22%.
«Σε ό,τι αφορά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι short θέσεις στο συνάλλαγμα των επιχειρήσεων και ο έμμεσος αντίκτυπος αυτού στην ποιότητα των asset του τραπεζικού συστήματος», δήλωσε.
Η Moody’s από την πλευρά της την Τρίτη τόνισε ότι οι περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν αξιολόγηση, θα μπορούσαν να διαχειριστούν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης παρά την αύξηση των αβεβαιοτήτων.
Ενώ υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν την Πέμπτη, ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius εγείρει αμφιβολίες για τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης,
«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η αύξηση των επιτοκίων θα κάνει κάτι, όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Mobius.
«ΟΚ, θα αυξήσουν τα επιτόκια. Και μετά τι γίνεται; Οι άνθρωποι θα πουν ότι “δεν είστε σίγουροι. Δεν είστε σίγουροι για το δικό σας νόμισμα για αυτό μας προσφέρετε κάποια τρελά επιτόκια», τόνισε.