Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε επισκεφθεί την Τουρκία και είχε θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Το ίδιο αίτημα πρόκειται να θέσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Το Κυπριακό βρέθηκε όμως και στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας κατά την επίσκεψή τους στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα.

Υποχρέωση της Άγκυρας η λύση του Κυπριακού
Πώς εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το Κυπριακό; «Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται από τους συνομιλητές μας ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει η Ε.Ε. να επιδείξει το αναγκαίο ενδιαφέρον. Εξάλλου εμείς θεωρούμε ότι στα σημεία που υπάρχει διαφωνία σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο να βρεθούν οι λύσεις» επισημαίνει στη συνέντευξή του προς την Deutsche Welle.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη ότι το Κυπριακό συνιστά πρωτίστως ευρωπαϊκό ζήτημα φαίνεται να υιοθετεί όλο και περισσότερο και η Γερμανία, η οποία στο παρελθόν παρέπεμπε στον ΟΗΕ ως αποκλειστικά αρμόδιο θεσμό για την επίλυση του ζητήματος.

Ενδεικτική για τη γερμανική στάση είναι η δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Χάικο Μάας, η επίλυση του Κυπριακού συνιστά μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία σε σχέση με την πορεία ένταξής της στην Ε.Ε.

Όπως τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης στην Deutsche Welle, «το γεγονός ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας, και μάλιστα τοποθετούνται δημόσια με αυτόν τον τρόπο, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν αυτού κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Χριστοδουλίδη ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα θέσει στην τουρκική πλευρά κυπριακά αιτήματα: «Έχουμε μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που θα επιθυμούσαμε η καγκελάριος της Γερμανίας να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του περί τα τέλη Σεπτεμβρίου» πληροφορεί ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: dw

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης