Ρεπορτάζ: Μιχάλης Παπανίδης, Χρήστος Μαζάνης 

Ξαφνικά άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα η ιστορία ενός απίθανου κινέζου που αγοράζει εκατοντάδες ακίνητα στα Εξάρχεια. Δεν ήθελε και πολύ. Στη διψασμένη για «good news» ελληνική κοινωνία με μία αγορά ακινήτων βαλτωμένη και μίζερη, ο μύθος του κινέζου αγοραστή που εμφανίστηκε από το πουθενά λειτούργησε λυτρωτικά. Κάποιος αγοράζει από εκεί που δεν κουνιόταν φύλλο στο Real Estate σε περίοδο κρίσης. Οι τιμές είχαν πιάσει πάτο. Τα ενοίκια επίσης. Κανείς δεν αγόραζε διότι τα «κοράκια» περίμενα να αποκτήσουν ακίνητα με ελάχιστο τίμημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ακούστηκε το σύνθημα της «Golden Visa». Με 250.000 ευρώ και αγορά ενός ακινήτου αποκτάς άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα και άρα μπορείς να ταξιδέψεις σε περιβάλλον Σέγκεν. Έγινε και το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Ενδιαφέρθηκαν οι Ρώσοι να αποκτήσουν κονάκι στην Ελλάδα αφού η Κύπρος γέμισε. Κάτι άρχισε να κινείται. Περιορισμένα το 2016. Λίγο περισσότερο το 2017.

Κάτι παραπάνω το 2018. Στο Παλαιό Φάληρο δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα ακίνητα. Στο Κολωνάκι οι τιμές γύρισαν σε εκείνες προ κρίσης χωρίς την διάσταση της φούσκας. Ακόμη τουλάχιστον. Το Κουκάκι έγινε πανάκριβο λόγω Airbnb. Δεν φθάνουν όμως όλα τα παραπάνω. Χρειαζόταν και το μυθικό πρόσωπο. Ο κ. Τσανγκ. Στην Κίνα όλοι λέγονται Τσανγκ όπως στην Ελλάδα Παπαδόπουλοι. Και όμως.Ο κ. Τσανγκ, που τον εμφανίζουν ως γιατρό, έγινε υπαρκτό πρόσωπο. Όλοι ήξεραν πως αγόρασε 700 ακίνητα στα Εξάρχεια μέσω κυπριακών εταιρειών.Όχι ένα και δύο αλλά επτακόσια ολόκληρα διαμερίσματα.

Μιλήσαμε με όλους. Μεσίτες, ιδιοκτήτες, εταιρείες, θεσμικούς παράγοντες για να ανακαλύψουμε τον περιβόητο κ. Τσανγκ. Εις μάτην. Οι μύθοι για να λειτουργήσουν χρειάζονται μυστικότητα. Άλλωστε επιτεύχθηκε το ζητούμενο. Η αγορά ακινήτων απέκτησε άλλον αέρα και ξανά προς τη δόξα τραβά. Με ή χωρίς κ. Τσανγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζω για κάποιον κινέζο ο οποίος έχει αγοράσει πολλά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι για 700 σε σύνολο. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος, κος Τσανγκ έχει αγοράσει περίπου 50 ακίνητα. Μάλιστα, μπορώ να σας πως ότι προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό», αναφέρει στο zougla.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης.

«Αυτό που μπορώ να σας πως με σιγουριά είναι πως οι κινέζοι αγοράζουν στο κέντρο της Αθήνας μανιωδώς. Υπάρχουν κινέζοι οι οποίοι έχουν αγοράσει 20 -30 ακίνητα», αναφέρει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.«Τώρα για αυτόν που λέτε, τον κο Τσανγκ, για 700 ακίνητα δεν έχω πληροφόρηση, αλλά δεν μου φαίνεται απίθανο. Στο Φάληρο ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακίνητο διαθέσιμο. Αυτός έχει αγοράσει πολλά. Μάλιστα συνεργάτες μου έχουν έρθει σε επαφή μαζί του κάποια στιγμή στο παρελθόν. Στα Εξάρχεια ότι πωλείται κάτω από 50.000 έχει αγοραστεί ήδη από κινέζους», προσθέτει.


«Έχω ακούσει για τον κύριο Τσανγκ ως πληροφορία αλλά τον συγκεκριμένο δεν τον γνωρίζω. Πάντως δεν πιστεύω πως έχει αγοράσει 700 ακίνητα στο κέντρο. Είναι υπερβολικός ο αριθμός»
, αναφέρει η Μάρθα Σωτηροπούλου, β αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δηλώνει άγνοια για τον συγκεκριμένο κινέζο. «Δεν γνωρίζω για τόσο μεγάλη αγορά, δεν έχω ακούσει, αλλά μερικά πράγματα γίνονται και μύθος από στόμα σε στόμα. Δηλαδή μπορεί να έχει αγοράσει μερικά ακίνητα ο συγκεκριμένος αλλά ο αριθμός να είναι υπερβολικός».

Δεν έχει όμως την ίδια άποψη ο Ορέστης Ζιώγκας, μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής. Ο κος Ζιώγκας, μιλώντας στο zougla.gr, τονίζει πως η πληροφορία για τον συγκεκριμένο κινέζο είναι σωστή με μια μικρή επισήμανση. Όπως λέει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, έχει αγοράσει συνολικά 100 ακίνητα και όχι 700. Μάλιστα ο ίδιος αποκαλύπτει πως έχει έρθει σε επαφή με κινέζους οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνάδελφός του όμως, Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, είναι τελείως κατηγορηματικός. «Δεν έχω ένδειξη ότι ένας κινέζος έχει αγοράσει τόσα πολλά ακίνητα. Αν όντως είχε αγοράσει τόσα πολλά θα το ήξερα. Πάντως οι κινέζοι γενικά αγοράζουν πολλά στο κέντρο», δηλώνει.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα απευθύνθηκε και σε συμβολαιογράφους στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Εξαρχείων. Η απάντηση που λάβαμε ήταν, «πού είναι αυτός ο κινέζος με τα 700 ακίνητα, τον ψάχνουμε κι εμείς…. ».

Κάποιοι μεσίτες, ανέφεραν ακόμα πως οι κινέζοι αγοράζουν μεγάλο αριθμό ακινήτων φθηνά. Στη συνέχεια ξοδεύουν κάποια χρήματα για να τα ανακαινίσουν και έπειτα τα πουλούν σε ομοεθνείς τους για την «Golden Visa».

Μια πιο ρεαλιστική αποτύπωση της αγοράς ακινήτων

Το 87,6% των ακινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν παλαιά (από δεύτερο χέρι) και μόλις το 12,4% κατοικήθηκαν για πρώτη φορά από τους αγοραστές.

Το 51,2% των ακινήτων που πουλήθηκαν χρειαζόταν λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και το 48,8% εκτεταμένη ανακαίνιση, στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση του ακινήτου δεν αποτελεί εμπόδιο, καθώς οι τιμές αγοράς είναι κάτω του κόστους κατασκευής.

Πάνω από το 70% των συναλλαγών κινείται κάτω από τις 90.000 ευρώ, κάτι που συμπαρασύρει και το μέγεθος των αγορασμένων ακινήτων.

Το ποσοστό των αγοραστών είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Η ίδια κατηγορία έχει κάνει συναλλαγές άνω των 350.000 ευρώ και αυτό κάνει τις συναλλαγές αυτές πιο απαιτητικές σε επίπεδο παρεχόμενων μεσιτικών υπηρεσιών.

Οι Έλληνες αποτελούν το 74,2% των αγοραστών κατοικιών. Μεταξύ των αλλοδαπών, που αγόρασαν ακίνητα σε όλη την επικράτεια, πρώτη εθνικότητα σε συναλλαγές είναι οι Αλβανοί (με ποσοστό 7% επί των συνολικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων όσων έγιναν από ‘Έλληνες) και ακολουθούν οι Βούλγαροι με 6,3%.

Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις κατά κύριο λόγο για μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα σε μέση τιμή έως 90.000 ευρώ. Η κακή κατάσταση του ακινήτου δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την αγορά, εφόσον ήταν καλή η τιμή.

Γερμανοί και Ελβετοί, Ισραηλινοί αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000 ευρώ που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις. Οι Ισραηλινοί αγόρασαν για εκμετάλλευση, ενώ Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία.

Οι Κινέζοι αξιοποιούν αποκλειστικά το πρόγραμμα «Golden Visa» και αγόρασαν ένα ή περισσότερα ακίνητα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ. Άγγλοι και Ελβετοί έδειξαν προτίμηση στην Πελοπόννησο, ενώ Σέρβοι και Γερμανοί στην Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ιδιοκτησίας τραπεζών, εκτός από τους Έλληνες αγόρασαν Αλβανοί, Βούλγαροι και Γερμανοί. Ελβετοί και Κινέζοι αγοραστές ήταν σε παραγωγική ηλικία 35-55 ετών, ενώ Άγγλοι και Γερμανοί ήταν συνταξιούχοι.

Όσον αφορά το προφίλ των αγοραστών, το 75% ήταν μεταξύ 30 και 55 ετών και το 21,1% ηλικίας άνω των 55 ετών και το 80,8% έγγαμοι.

Το ποσοστό αγοράς για επένδυση είναι ιδιαίτερα υψηλό, 31,8% και αυτό αντανακλά την δυναμική της αγοράς.

Σε ποσοστό 45,7% ο σκοπός της αγοράς ήταν για να κατοικήσει η οικογένεια και το 10,9% για εξοχική κατοικία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης