Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντώνται σήμερα στην Τεχεράνη για να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη κίνησή τους στην Συρία, την ώρα που η Δαμασκός έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη για την «τελική μάχη».

Ο πρόεδρος του Ιράν Ρουχανί, υποδέχεται στην Τεχεράνη τους προέδρους Πούτιν και Ερντογάν που έχουν εμπλακεί στην αποκαλούμενη «διαδικασία της Αστάνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις τους αναμένεται να διαμορφώσουν την διαδικασία για την αποκλιμάκωση της πολεμικής βίας στην Συρία και την εξεύρεση σταθερής πολιτικής διαδικασίας μετά το τέλος του εφτάχρονου πολέμου.
Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για την «τελική μάχη».

«Η τωρινή κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας είναι πολύ επικίνδυνη, υποστηρίζει ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ James Jeffrey.

Ο νέος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συρία, υποστήριξε ακόμη πως «ενδεχόμενη επίθεση συριακών ή ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Ιντλίμπ, «θα προκαλούσε ριψοκίνδυνη κλιμάκωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός απεσταλμένος επίσης φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters πως «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι υπάρχει προετοιμασία για χρήση χημικών όπλων».

Το RT μεταδίδει πως η επαρχία Ιντλίμπ στη δυτική Συρία, «αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντικαθεστωτικών ανταρτών αλλά και τρομοκρατικών ομάδων σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών».
Την περιοχή ελέγχουν τρομοκράτες της Hayat Tahrir al-Sham, του μετώπου Al Nusra (από τα πρακλάδια της Al-Qaeda).

Ο συνολικός αριθμός των εξτρεμιστικών δυνάμεων υπολογίζεται από 10-60.000 σε πληθυσμό γύρω στα 3,5 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ έχει δηλώσει πως «η απελευθέρωση της επαρχίας αποτελεί προτεραιότητα για τις συριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Την ένταση που επικρατεί στην περιοχή επιτείνουν οι πληροφορίες ότι «οι τρομοκράτες προετοιμάζουν προβοκάτσια με χημικά ώστε να προκληθούν οι δυτικές δυνάμεις και να εξαπολύσουν άλλη μία επίθεση εναντίον της συριακής κυβέρνησης».

Ακόμη ο James Jeffrey στις δηλώσεις ου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «σχεδιάζουν να παραμείνουν στη Συρία ως την τελική ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου». Πρόσθεσε επίσης πως «για τον Μπασάρ Άσαντ δεν υπάρχει μέλλον ως κυβερνήτη της χώρας», αλλά διευκρίνισε πως «δεν είναι δουλειά της Ουάσινγκτον να απαλλαχθεί απ΄αυτόν».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης