«Είναι ένα σύστημα που δίνει κίνητρα να παραμένει και να το χρηματοδοτεί ο ασφαλισμένος σε βάθος δεκαετιών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού συστήματος, που περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η πρόταση Μητσοτάκη έχει σκοπό, πρώτον να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις μειώσεις των συντάξεων, δεύτερον να δημιουργήσει κίνητρα για να μένουν αυτοί που είναι συνεπείς ασφαλισμένοι για δεκαετίες ολόκληρες στο σύστημα, γνωρίζοντας ότι θα επιβραβευτούν με καλύτερες συντάξεις και τρίτον αυτοί που έχουν τις δυνατότητες να έχουν και μία επιλογή να συμπληρώνουν με ιδιωτική ασφάλιση, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία στη Γαλλία, παντού», εξήγησε ο κ. Κύρτσος, υπογραμμίζοντας ότι «η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να ισχύσει για αυτούς που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, το σύστημα, το κράτος πρόνοιας είναι υποχρεωμένο να τους καλύψει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών για όλους, από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια, ο κ. Κύρτσος παρατήρησε:

«Με πιο ρεαλιστικούς συντελεστές φορολογίας και ασφάλισης μπορείς τελικά να έχεις καλύτερες επιδόσεις οικονομικές και να αυξήσεις τα έσοδα του συστήματος. Αυτό όμως είναι ένα κρίσιμο θέμα, δεν μπορείς να το ξέρεις την επόμενη των εκλογών, πρέπει να κάνεις τη μετάβαση να βρεις τον δημοσιονομικό χώρο, να βρεις ενδεχομένως κάποιες αναγκαίες μειώσεις για να λειτουργήσει το σύστημα και σε 6-12 μήνες να δεις τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

Σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, είπε: «Αν θέλουμε προσλήψεις για νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες προφανώς πρέπει να γίνουν, αλλά εδώ τα μηνύματα που στέλνει η εξουσία είναι κάπως μπερδεμένα, με την έννοια ότι έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο ρεκόρ -52 υπουργοί και υφυπουργοί- το διπλάσιο από ό,τι είναι στη Γερμανία στη Γαλλία ή στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μια καλύτερη διαχείριση και μια συνεννόηση μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να βρούμε κάποια λεφτά τα οποία θα τα κάνουμε ακριβώς χρήσιμες προσλήψεις ή θα τα κάνουμε μειώσεις κρατήσεων». «Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση του δυναικού και μια προσπάθεια μείωσης δαπανών που έχουν χαρακτηριστικά σπατάλης», επισήμανε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει ακραίες προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, που έχουν διατυπωθεί από επικεφαλής κυβερνήσεων ενταγμένων στον χώρο του ΕΛΚ σημείωσε: «Η πολιτική του ΕΛΚ είναι αρκετά ήπια στα ζητήματα αυτά […]

Ακούγονται διάφορα αλλά σε τελική ανάλυση έχουμε την πολιτική Γιούνκερ, Αβραμόπουλου Μέρκελ που είναι σε γενικές γραμμές ανοιχτή, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος συνεχώς οι δυνάμεις της σκληρής και της άκρας Δεξίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης