«Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετακυλήσει στους πολίτες τις επιπτώσεις της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός κάλεσε για μία ακόμη φορά τις τράπεζες να επιτελούν το έργο τους.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας, που έχει στόχο τη με καλούς όρους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το οποίο και συζητείται στη Βουλή. Επιπλέον, σημείωσε τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η εγγύηση του 80% των δανείων τους από το ταμείο εγγυοδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν εντατικοποιηθεί με στόχο τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και ότι όσοι δεν έχουν πάρει το μήνυμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας, θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος κορυφής για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στηρίζονται σε δύο πυλώνες: «Σε μία νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται μία ισορροπημένη παρέμβαση υποστήριξης του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, δηλαδή στη λεγόμενη πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να αποκρύψει ότι τα νέα για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διόλου ευχάριστα.

ΠΑΣΟΚ: Αδύναμος ο Κ. Καραμανλής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σχολιαστή της κρίσης» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν φαίνεται να κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα και προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός πήγε μάλλον χωρίς σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης