Την κυβερνητική τους πλειοψηφία έχασαν τα κόμματα της κεντροδεξιάς στη Γερμανία -οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP)- στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, που είδαν την ισχύ τους να μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2005, παρά το γεγονός ότι παραμένουν πρώτο κόμμα με 0,1% διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι (Grüne) διασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών (91 σε σύνολο 181) για να κυβερνήσουν, καθώς υπολείπονται μιας έδρας για τη απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες διασφαλίζουν 67 έδρες, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ οι Πράσινοι με 23 έδρες σχεδόν διπλασίασαν την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Οι Φιλελεύθεροι διασφαλίζουν 13 έδρες, ενώ την εκπροσώπησή του στη βουλή πέτυχε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 11 έδρες.

Τελικά αποτελέσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

CDU: 34,6 %

SPD: 34,5%

Grüne: 12,1 %

FDP: 6,7 %

Linke: 5,6 %

Έδρες: CDU: 67 (89), SPD: 67 (74), Grüne: 23 (12),

FDP: 13 (12), Linke: 11 (-).

Η ήττα της Μέρκελ στην Άνω Βουλή (Bundesrat) ουσιαστικά σημαίνει ότι -μεταξύ άλλων- δεν μπορεί να προχωρήσει στο ενεργειακό και το φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς την συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών.

Η διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης προκάλεσε πλήγμα στο κόμμα της καγκελαρίου. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 56% των ερωτηθέντων πολιτών εκτιμά ότι η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών οφείλεται στην αρνητική δυναμική της ελληνικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:
Ήττα της Merkel στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία δείχνουν τα exit polls, 9 Μαΐου 2010, 20:27

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης