Η χρονική στιγμή της συνάντησης έχει την σημασία της. Για τον Ιβάν Σαββίδη έκλεισε ένας κύκλος ερωτοτροπίας με την σημερινή κυβέρνηση που κατέληξε σε ένα ηχηρό διαζύγιο. Έκτοτε ο επιχειρηματίας από τη Ρωσία είναι μόνος του. Δεν διαθέτει επιχειρηματικά ερείσματα που να έχουν ιδιαίτερη αξία πολλαπλασιαστή μετά και την πώληση του Consortium στο Ροστώφ στη Ρωσία όπου υπαγόταν και η βιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Το σημαντικότερο είναι πώς ο Ιβάν Σαββίδης απομονώθηκε πολιτικά μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας ΕλλάδαςΕίναι δε άδηλο αν τελικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει στα χέρια του επιχειρηματικού σχήματος στο οποίο κατακυρώθηκε και όπου ο κ. Σαββίδης έχει ένα 15%. Το σημαντικότερο είναι πώς ο Ιβάν Σαββίδης απομονώθηκε πολιτικά μετά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας Ελλάδας η οποία κορυφώθηκε με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών αλλά και την δραστική μείωση παροχής βίζας σε ρώσους πολίτες με ιδιαίτερη δραστηριότητα (ποικίλων μορφών) στη Βόρειο Ελλάδα.
Η αποκάλυψη της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στο κύκλωμα χρηματοδότησης ακροδεξιών κύκλων στην γειτονική ΠΓΔΜ από το Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με στοιχεία που καταδεικνύουν την εμπλοκή στελεχών του εθνικιστικού VMRO στο Μοναστήρι, προκειμένου να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθιστά τον Ρώσο επιχειρηματία ευάλωτο. Η σαφής προειδοποίηση των Αμερικανών προς την κυβέρνηση πώς οι συνεργάτες του κ Σαββίδη που διεκδίκησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «Είναι βιτρίνα ρωσικών συμφερόντων» επικρέμεται ως Δαμόκλεια Σπάθη πάνω από τα επιχειρηματικά ή άλλα σχέδια.
Περιορισμένη πια και η ελευθερία κινήσεων του ρώσου επιχειρηματία με συγκεκριμένους κύκλους της Εκκλησίας, Ιεράρχες και παράγοντες του Αγίου Όρους, μετά την εμφανή ανάμιξη Ιεραρχών στην δημιουργία της οργάνωσης φάντασμα «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση». Τόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν πλήρως ενημερωθεί. Επακολούθησε η δημοσίευση άρθρου στους Financial Times για τη δραστηριότητα του ρωσικού παράγοντα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτά για τον Ιβάν Σαββίδη
Πριν από δύο μήνες σε Non Paper του Μαξίμου η κυβέρνηση κατήγγειλε δύο επιχειρηματίες, έναν εκ Πειραιώς και έναν εκ Θεσσαλονίκης οι οποίοι συστηματικά υπονομεύουν την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί μία νυκτερινή δήλωση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη πώς «είναι ζήτημα χρόνου η πτώση της κυβέρνησης».
Κύκλοι του Μαξίμου με καλή γνώση των πραγμάτων κάνουν λόγο για κινήσεις των νομικών του Μαρινάκη, οι οποίοι φέρονται να τον προειδοποίησαν πώς «τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα»Δύο μήνες αργότερα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών απορρίφθηκε η προσφυγή του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά του πορίσματος της Προϊσταμένης Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνης Τζίβα βάσει της οποίας διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ο εφοπλιστής για την υπόθεση NOOR1 και τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα από τον Περσικό Κόλπο.
Η απόρριψη και αυτής της προσφυγής σήμανε συναγερμό στο περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ιδιαίτερα στο νομικό του γραφείο. Κύκλοι του Μαξίμου με καλή γνώση των πραγμάτων κάνουν λόγο για κινήσεις των νομικών του εφοπλιστή οι οποίοι φέρονται να τον προειδοποίησαν πώς «τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα».
Γιατί τον Οκτώβριο; Διότι υπολογίζεται πώς τότε θα κληθεί ο εφοπλιστής από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την τελική κατάθεση του, ανωμοτί, ώστε να καταλήξει η δικαιοσύνη στην τελική διαμόρφωση της διώξεως.
Άλλωστε ο εφοπλιστής αντιμετωπίζει και ένα άλλο πρόβλημα εσχάτως. Ο μήνας του μέλιτος έληξε και όσοι πίστεψαν στις επενδυτικές προοπτικές της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διαψεύδονται. Επαγγελματικές Ενώσεις άρχισαν ήδη να αποδομούν τα σχέδια του εφοπλιστή αλλά και να καταγγέλλουν τις εργασιακές συνθήκες στις εφημερίδες τις οποίες ελέγχει.
Οι απολύσεις στα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ είναι πια δεκάδες. Οι δημοσιογράφοι που ορκίζονταν στο όνομα του τώρα προβαίνουν σε δεύτερες σκέψεις. Η αξιοπιστία των εντύπων του υποβιβάζεται και η δομική κομματική σχέση των εφημερίδων με τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας υποβαθμίζουν τα περιθώρια παρέμβασης τους στην κοινωνία. Άλλωστε το καταδεικνύουν και οι κυκλοφορίες.
Η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε έναν άτυπο μεν, υπαρκτό δε, προεκλογικό αγώνα. Υπάρχουν τέσσερεις ανοικτές υποθέσεις. Η υπόθεση NOVARTIS, η Υπόθεση NOOR1 , η υπόθεση των οικονομικών των κομμάτων και η υπόθεση Παπαντωνίου. Όλες με φανερές ή αθέατες πολιτικές εμπλοκές και επιπλοκές.
Είναι λοιπόν προφανές πώς οι δύο επιχειρηματίες, ο ένας εκ Θεσσαλονίκης και ο άλλος εκ Πειραιώς, έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία πους τους ενώνουν παρά από εκείνα που τους χωρίζουν. Πολιτικά πάντα.
Οι «εχθροπραξίες» του παρελθόντος
Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης πολλές φορές στο παρελθόν είχαν βρεθεί στα… χαρακώματα, με αφορμή το ποδόσφαιρο.
Πριν τα όσα συνέβησαν στο επεισοδιακό παιχνίδι της περασμένης περιόδου, με το ρολό της ταμειακής που βρήκε τον Χάβι Γκαρθία και αποτέλεσε τον λόγο για να τιναχτεί το παιχνίδι στον… αέρα, πριν καν ακόμη υπάρξει δράση στην αναμέτρηση, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε καταφερθεί αρκετές φορές εναντίον του Μαρινάκη, ενώ και η πλευρά Μαρινάκη, μέσω του επίσημου Ολυμπιακού, είχε στάξει αρκετές φορές… χολή προσωπικά για το αφεντικό του «δικεφάλου» του Βορρά
Μία από τις πιο πρόσφατες ήταν στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού σε συνάντησή του με τους ρεπόρτερ της ομάδας του Πειραιά είχε εξαπολύσει μύδρους εναντίον του Ιβάν Σαββίδη με αφορμή τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους «ερυθρόλευκους» και τον ίδιο προσωπικά.
«Εγώ δεν έχω αναλάβει ποτέ δημόσια έργα, ούτε ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκα ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων, ούτε αγόρασα κάποια κρατική επιχείρηση όπως η ΣΕΚΑΠ και μου χάρισαν τα πρόστιμα, ούτε μου χάρισαν πρόστιμα στο ποδόσφαιρο. Εμείς τα πληρώνουμε μέχρι τελευταία δεκάρα. Ούτε νοίκιασα κρατικό ξενοδοχείο με χαμηλό τίμημα, ούτε μπήκα στο Λιμάνι και στην τελική, δεν έχω κανέναν Κυβερνητικό ανάγκη» ανέφερε με νόημα ο Μαρινάκης με την αντίδραση από τον Ιβάν Σαββίδη, μέσω της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να είναι άμεση.
«Είναι εμφανής και κατανοητή η πίεση του κ. Μαρινάκη και του έμμισθου επικοινωνιακού του «στρατού» να φιλοτεχνήσουν το προσωπικό του προφίλ. Αντιλαμβανόμαστε γιατί το έχει ανάγκη, όχι όμως και το λόγο που επιθυμεί να συγκριθεί με τον κ. Σαββίδη. Ίσως να μπορούσε να το κάνει αν τον ενδιέφερε κι εκείνον να επενδύσει στην ελληνική οικονομία.
Υπό διαφορετικές συνθήκες θα τον καλούσαμε να δώσει εξηγήσεις για τις εμπρηστικές του δηλώσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι και τα δικαστήρια έχουν φόρτο εργασίας για να τα απασχολεί μονοπωλιακά ως κατηγορούμενος ο κ. Μαρινάκης» απάντησαν τότε κύκλοι της ασπρόμαυρης ΠΑΕ.
Παλιότερα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου του 2016 αιτία για να ανταλλάξουν πυρά οι δύο παράγοντες αποτέλεσε ο αγώνας Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.
Με την ομάδα του Πειραιά να προηγείται 2-1, το ματς διεκόπη στο 89ο λεπτό όταν μετά την αποβολή του Μακ, εισέβαλαν οπαδοί των «ασπρόμαυρων» και το ματς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τότε μάλιστα ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε ο ΠΑΟΚ να μην κατεβεί στον επαναληπτικό στο Καραϊσκάκη, κίνηση που έφερε την τιμωρία του συλλόγου με αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα.