Προπαγανδιστική εκμετάλλευση από το Πεκίνο
Του Κώστα Μπετινάκη
Τα νέα αμερικανικά οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή τη δήθεν συμμετοχή της Μόσχας στην υπόθεση τους πρώην πράκτορα Σκρίπαλ, τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα 27 Αυγούστου.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει τα νέα οικονομικά αντίποινα που είχαν αποφασισθεί από το Κογκρέσο στις 2 Αυγούστου, για την υποστηριζόμενη από τη Βρετανία ρωσική ανάμειξη, στην υπόθεση δηλητηρίασης με χημικά όπλα στο Σόλσμπερι τον περασμένο Μάρτιο.

Η ρωσική κυβέρνηση επανειλημμένα διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση των Σκρίπαλ, επικαλούμενη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων καθώς και την άρνηση της συμμετοχής της Μόσχας στις έρευνες για το επεισόδιοΗ ρωσική κυβέρνηση επανειλημμένα διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση των Σκρίπαλ, επικαλούμενη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων καθώς και την άρνηση της συμμετοχής της Μόσχας στις έρευνες για το επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη απάντηση που δόθηκε από τη Μόσχα, προέρχεται από τον υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Σπούτνικ πως «η Ρωσία οπωσδήποτε θα απαντήσει στα νέα αντίποινα, ειδικότερα εντείνοντας τις προσπάθειες να εγκαταλειφθεί το αμερικανικό νόμισμα, στις διεθνείς συναλλαγές.

Τα αμερικανικά αντίποινα ώστε να «σφίξουν οι βίδες στη Μόσχα» ή όπως είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham, με «αντίποινα από την Κόλαση να τιμωρηθεί η Ρωσία».

Με την έναρξη των μέτρων απαγορεύεται η εξαγωγή ηλεκτρονικού υλικού προς τη Ρωσία, με εξαίρεση το υλικό συνεργασίας στην εξερεύνηση του διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκκρεμεί η απόφαση για την απαγόρευση των πτήσεων της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot προς τις ΗΠΑ.

Αντεπίθεση και από Κίνα
Την ίδια ώρα, καθώς μαίνεται και ο «οικονομικός πόλεμος δασμών» Ουάσινγκτον-Πεκίνου, «η Κίνα έχει αρχίσει πολύ-επίπεδη αντεπίθεση προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας συνδυασμό χρημάτων καθώς και επιρροής πολιτικών που επηρεάζουν αμερικανικές καταστάσεις», υποστηρίζει αναφορά προερχόμενη από πηγή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η αναφορά από 39 σελίδες, περιγράφει ότι έχει δημιουργηθεί «ενιαίο μέτωπο», οργανισμός ομπρέλα από το Πεκίνο που προωθείται από την κυβέρνηση Σι Γιπίνγκ.
«Το ενιαίο μέτωπο υπηρετεί την προώθηση από το Πεκίνο παγκόσμια εκστρατεία με πιέσεις ανθρώπων που ζουν σε ελεύθερες ανοικτές κοινωνίες να αποφεύγουν και να συζητούν ζητήματα που δεν ευνοούν την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας καθώς και της κινεζικής κυβέρνησης», σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλές μεθόδους κινεζικής προπαγάνδας υποστηρίζει πως προωθεί το Πεκίνο, υποστηρίζει και το Reuters

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως διάσημοι αμερικανικοί οργανισμοί όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και «δεξαμενές σκέψης» όπως το Atlantic Council, Brookings Institution και το Carter Center, είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από διάφορες κινεζικές επιχειρήσεις όπλων, είτε συνεργάζονται οικονομικά με το «ενιαίο μέτωπο».
Η κινεζική κυβέρνηση διαχειρίζεται επίσης δίκτυο οργανισμών όπως οι 142 κινεζικές φοιτητικές ενώσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ (CSSA), και 100 ιδρύματα «Κομφούκιου».

Αυτές οι οργανώσεις προωθούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και διαφημίζουν την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, «εξυπηρετούν το μέτωπο προσηλυτισμού σε δραστηριότητες για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων για γεωπολιτικά συμφέροντα ακόμη και ως προς την Ταϊβάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης