Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, με το φως εκατοντάδων κεριών και κάτω από το σχεδόν ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι ζωντάνεψε στην Πρέσπα ο λόγος του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στον οποίο οι οργανωτές των εφετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2018» αφιέρωσαν την χθεσινή βραδιά.

Ο Γιώργος Λιάνης σε λιτό χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στο μεγάλο πλήθος επισκεπτών, που κατέκλυσαν από νωρίς τις πλαγιές της Βασιλικής του Αγ Αχιλλείου, ανέσυρε από την ιστορία τους στίχους του ποιητή: «Η τέχνη μας στήνει όρθιους, πάνω στα ίδια μας τα ερείπια και μας κάνει να ξεχνάμε τις πληγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα μπορούσε να ακουστεί πιο ταιριαστός ποιητικός λόγος για την Πρέσπα μια περιοχή που οι πληγές από τα καρφιά της ιστορίας χρονολογούνται από το 970 μ.Χ. και φτάνουν έως τις σκληρές μέρες του εμφυλίου, οι τελευταίες του αιματοβαμμένες σελίδες του οποίου γράφτηκαν γύρω από αυτές τις λίμνες.

Ο ήχος της τρομπέτας από τα χάλκινα της μπάντας της Φλώρινας έδωσε το σήμα για ένα λεπτό σιγής και η λαϊκή ορχήστρα των Βαλκάνηδων ερμήνευσε ένα μοιρολόι για τους 45.000 νεκρούς του εμφυλίου.
Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι όρθιοι με την φλόγα των κεριών στα χέρια τους, και με εκπροσώπους του πολιτικού προσωπικού της χώρας παρόντες στην πρώτη σειρά απέτισαν φόρο τιμής και δικαίωσαν την απόφαση των διοργανωτών να αφιερώσουν τις φετινές εκδηλώσεις στα 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, σε ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρυστάλλινη φωνή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη ζωντάνεψε τον λόγο του ποιητή της ρωμιοσύνης πάνω από τον ουρανό της Πρέσπας ενώ η μικτή χορωδία «Αμύντας» Αμυνταίου υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου προσέδωσε λυρικό τόνο στην χθεσινή βραδιά.

Συμβολικές τιμητικές βραβεύσεις έγιναν στην κόρη του αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια του ΕΑΤ ΕΣΑ και στον γιο και την χήρα του μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Επίσης στο πρόσωπο της Ναταλίας Δραγούμη, δισέγγονη του Ίωνος Δραγούμη ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι, τιμήθηκε η προσωπικότητα της πολιτικής και των γραμμάτων.

Με το τραγούδι του «κάνε λιγάκι υπομονή» που γράφτηκε το 1948 από τον Βασίλη Τσιτσανη ο Γιώργος Νταλάρας έκλεισε τη συναυλιακή βραδιά στον Αγ. Αχίλλειο καλώντας τον κόσμο να παραμείνει ενωμένος μακριά από τον διχασμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ενωμένοι, με τα λάθη μας, με τις υπερβολές μας, μαζί ενωμένοι, μια την έχουμε την Ελλάδα, τόση δα είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της βραδιάς του Αγ. Αχιλλείου ο Γιώργος Λιάνης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πολιτικά κόμματα που ανταποκρίθηκαν αλλά και για τον κόσμο που κατέκλυσε τον Αγ. Αχίλλειο.
«Οι εφετινοί συμβολισμοί είναι ολοφάνεροι, ζητάμε να τελειώσει ο εμφύλιος γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ όπως λέει ο Μανώλης Αναγνωστάκης και να είμαστε μονιασμένοι μαζί στη Βουλή, στη Αθήνα και παντού» ανέφερε ο Γιώργος Λιάνης.

Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών ανέκαθεν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου. Εφέτος, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ενώ παραβρέθηκε στην χθεσινή συναυλία και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών κα Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Επίσης παραβρέθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη, οι δύο βουλευτές Φλώρινας Κώστας Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Αντωνιάδης (ΝΔ) και ο βουλευτής Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι εκδηλώσεις σήμερα συνεχίζονται στο Νέο Πάρκο Φλώρινας με αφιέρωμα στον χορωδιακό και λυρικό Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για το ίδιο μουσικό περιεχόμενο που παρουσιάστηκε προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο συνθέτης. Τέσσερα λαμπρά αστέρια τη Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τραγούδια του, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, η μέτζο σοπράνο Ελένη Δάβου ο βαρύτονος Παντελής Κοντός και η σοπράνο Ελένη Βουδουράκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης