Η γενιά των 40αρηδων μπράβων, η οποία πήρε τη «σκυτάλη» από τα μεγάλα ονόματα του υποκόσμου της δεκαετίας του ’80 και του ’90, έφερε νέα «ήθη» στη νύχτα, νέα τάξη πραγμάτων. Εφαρμόζει το δόγμα, του «Αμερικανού», του πατέρα Γρηγοράκου, χαμηλή ταρίφα από πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι «νονοί» δεν τους βάζουν πλέον το μαχαίρι στο λαιμό, έτσι ώστε να αποφεύγουν τις καταγγελίες στην Αστυνομία. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι, για να έχουν μεγάλα κέρδη, «πουλούν» προστασία ακόμη και σε περίπτερα!

Μετά τις μαφιόζικες δολοφονίες του Θέμη Καλαποθαράκου, του Φώτη Δημητρόπουλου και του Κώστα Τσαντσαρίδη, αλλά και τη σύλληψη του Βασίλη Στεφανάκου, άλλαξε η «γεωγραφία» της «προστασίας» στην Αττική. Αρχικά, 16 ήταν οι βασικές συμμορίες που είχαν τον έλεγχο της νύχτας και είχαν μοιράσει τις περιοχές σε «ζώνες» επιρροής. Οι συμμορίες αυτές, είχαν 20 με 30 «φουσκωτούς» η κάθε μία και εκβίαζαν περισσότερους από 250 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Όλα όμως τα μαγαζιά ήταν μεγάλα και γι αυτό η ταρίφα έφθανε μέχρι και τα δύο εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Τότε δεν υπήρχαν «ψιλικατζίδες», που πουλούσαν προστασία σε μικρομάγαζα…  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση έχει αλλάξει πλέον στο «χρηματιστήριο» της «νύχτας», αφού πέντε είναι οι βασικές ομάδες «νονών» και η κάθε μία έχει από 15 «φουσκωτούς». Τα νότια προάστια ελέγχουν ο Γ. Γ. και ο Γ. Τσ., τον Πειραιά ο Β. Γ., ο Γ. Λ. και ο Γ. Α., τα βόρεια προάστια ο Μ. Κ., την Αθήνα ο Αλέκος Κοσμόπουλος, που δολοφονήθηκε χθες βράδυ με 10 σφαίρες στο Αιγάλεω και τα δυτικά προάστια ο Δ. Ν., ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στο Μαλανδρίνο και ο Β. Στ., ο «χοντρός», όπως τον αποκαλούν στον υπόκοσμο, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Τρικάλων. Και οι δύο αυτοί αρχινονοί δίνουν εντολές μέσα από τη φυλακή και η άγρια βεντέτα, που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους πριν από τρία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα τις τελευταίες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις στα δυτικά προάστια. Οι αρχινονοί εκτός από Έλληνες έχουν στρατολογήσει Ρώσους, Σέρβους και Αλβανούς πιστολέρο, οι οποίοι τρομοκρατούν και απειλούν… Όποιος δεν υποκύψει στον εκβιασμό, στην καλύτερη περίπτωση θα βρει το κατάστημα του γυαλιά – καρφιά και στη χειρότερη θα καταλήξει στο νοσοκομείο!

Οι “τσάροι” του υποκόσμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «ηνία» του εγκλήματος τα κρατούν ακόμη οι Έλληνες. Οι αρχηγοί των συμμοριών έχουν όμως «στρατολογήσει» εκτός από ντόπιους εκτελεστές και Ρώσους μαφιόζους, πρώην πράκτορες της KGB ή αστυνομικούς, με εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, οι οποίοι είναι από τους πιο σκληρούς μπράβους, τα πρωτοπαλίκαρά τους. Οι «τσάροι» του εγκλήματος είναι συνήθως οπλισμένοι σαν αστακοί, κυκλοφορούν με καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και τοκάρεφ, ενώ έχουν «βαπτισθεί» ομογενείς με «μαϊμού» πιστοποιητικά.

Οι «κόκκινοι» έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και στην πορνεία. Φέρνουν κοπέλες από χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης, για να δουλέψουν δήθεν σαν σερβιτόρες σε κέντρα, αλλά καταλήγουν πολύ γρήγορα σε οίκους ανοχής και στριπτηζάδικα. Εάν μάλιστα δεν είναι υπάκουες, τις φυλακίζουν και τις βασανίζουν μέχρι να υποκύψουν…

Ο νόμος της σιωπής

Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης εκβιαστών γνωρίζουν τους περισσότερους μπράβους, παρόλο που κάποιοι έχουν ακόμη καθαρό ποινικό μητρώο. Είναι όμως το τμήμα με τις λιγότερες καταγγελίες από πολίτες. Τα χέρια τους είναι δεμένα, αφού στη νύχτα κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής, η «ομερτά». Τα θύματα φοβούνται τα αντίποινα και δεν καταγγέλλουν στην Αστυνομία τον εκβιασμό. Όπως λένε οι αξιωματικοί της ασφάλειας, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν πρέπει να υποκύπτουν, αφού ποτέ μέχρι τώρα νονός δεν έχει τολμήσει να «πειράξει» θύμα του που τον «έδωσε» στην Αστυνομία. Άλλωστε, εάν τον εκδικηθεί θα είναι ο βασικός ύποπτος της επίθεσης και δεν τον συμφέρει να μπαινοβγαίνει στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφού έτσι θα είναι «καμένο» χαρτί και θα μείνει εκτός του κυκλώματος.

Γραφεία ενοικιάσεως μπράβων

Οι «εκρηκτικές» νύχτες στο παρελθόν είχαν αποκλειστικά τη «σφραγίδα» τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα τελευταία χρόνια όμως το σκηνικό άλλαξε, αρκετές βομβιστικές επιθέσεις «μυρίζουν» πλέον προστασία ή «παραγγελιές» για ξεκαθάρισμα οικονομικών ή προσωπικών διαφορών. Συμμορίες μπράβων «δανείζουν» φουσκωτούς σε ενδιαφερόμενους, για να εκτελέσουν πληρωμένα συμβόλαια.

Υπήρξε περίπτωση που ο μπράβος είχε τυπώσει μέχρι και επαγγελματική κάρτα, για να διαφημίζει τις υπηρεσίες του. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε και έτσι «προσλήφθηκε» νέο «αίμα», αλλοδαποί, «φτηνά» εργατικά χέρια στις συμμορίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, που, για να εκδικηθεί την πρώην σύζυγό του, προσέλαβε δύο Αλβανούς, οι οποίοι ανέλαβαν να της παραμορφώσουν το πρόσωπο με βιτριόλι. Πρόσφατα, στην προστασία «μπήκε» και άρωμα γυναίκας! «Νονά» της νύχτας, μία πρωταθλήτρια του κικ μπόξινγκ, η οποία έχει τον τρόπο της να «πείθει» όποιον επιχειρηματία δεν είναι συνεργάσιμος.  

“Σκούπα” για εκβιαστές

Στην τελευταία επιχείρηση «σκούπα», που έκαναν οι αστυνομικοί της ασφάλειας στις 14 Δεκεμβρίου 2004 για την εξάρθρωση συμμοριών που πουλούσαν προστασία σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στον Πειραιά, σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον 38 ατόμων, ενώ συνελήφθησαν τελικά 10 μπράβοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, εκτός από τους τρεις αρχινονούς, ήταν ένας ανθυπασπιστής της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και ο σύζυγος γνωστής ηθοποιού. Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης εκβιαστών στηρίχθηκαν τότε στις μαρτυρίες πέντε καταστηματαρχών, οι οποίοι βρήκαν το θάρρος και τους κατήγγειλαν. Για τη σύλληψη των μπράβων, η μέθοδος είναι πάντα η ίδια, κλείνεται ραντεβού μαζί τους και τα θύματα τους δίνουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα. 

“Η ταρίφα”

Το τελευταίο διάστημα τα μεροκάματα των μπράβων έχουν μειωθεί, αφού η οικονομική κρίση «χτύπησε» και στην προστασία. Η ταρίφα πλέον είναι για νυχτερινό κέντρο από 1.000 έως 3.000 ευρώ το μήνα, καφετέρια ή μπαρ από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα, περίπτερο ή καντίνα από 100 έως 400 ευρώ το μήνα. 

Παλιότερα, η προστασία για ένα μεγάλο νυχτερινό κέντρο έφθανε μέχρι και δύο εκατομμύρια δραχμές το μήνα.

Ποιοι πληρώνουν “χαράτσι”

Προστασία πληρώνουν όσοι έχουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, βενζινάδικα, καντίνες, περίπτερα, εκθέσεις αυτοκινήτων και ψιλικατζίδικα.

Τα μέλη των συμμοριών

Τα μέλη των συμμοριών είναι: Έλληνες οι αρχινονοί, «φουσκωτοί» από γυμναστήρια οι εκτελεστές, Ρώσοι, «μαϊμού» ομογενείς, Αλβανοί, αθλητές του μποξ ή παλαιστές, ενώ συνήθως στο «κόλπο» είναι αστυνομικοί και λιμενικοί.

Οι “υπηρεσίες” των “νονών”

Επειδή πλέον τα μεροκάματα από τους εκβιασμούς έχουν μειωθεί, οι συμμορίες αναλαμβάνουν και άλλες «υπηρεσίες», εξόφληση χρεών, συμβόλαια θανάτου, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, πορνεία και ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης