«Τίποτα δεν θα κουκουλωθεί και τα πώς και τα γιατί θα έρθουν στην επιφάνεια και θα καταλογιστούν ευθύνες» για την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Αυτό», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς, «πρέπει να γίνει με έναν συντεταγμένο τρόπο και όχι με μια διαδικασία που τη βλέπουμε να εξελίσσεται μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο καθένας μπορεί να λέει χωρίς ευθύνη διάφορες γνώμες. Πρέπει να γίνει αυτός ο καταλογισμός, πρέπει να γίνει αυτός ο απολογισμός για να πάρουμε μαθήματα και να δούμε πώς σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Αλλά θα περίμενα αυτή τη στιγμή απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αντί να ουρλιάζουν ορισμένες φορές ”να φύγει η κυβέρνηση, να εξαφανιστεί ο Τσίπρας”, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, να συμβάλουν σ’ αυτή τη δημόσια συζήτηση ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ως Πολιτεία».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «κρίνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις πολύ αυστηρά από τους πολίτες αυτή την περίοδο και όποιες πολιτικές δυνάμεις σ’ αυτή την κρίση ζητάνε να μπούμε σε διαδικασίες που γνωρίζουμε ότι αποδιοργανώνουν ή δυσκολεύουν μια προσπάθεια διόρθωσης ή συγκρότησης ενός μηχανισμού που θα δίνει ασφάλεια στους πολίτες, και στο εντελώς έξω από το κοινό αίσθημα προσπαθούν να καλλιεργήσουν πάνω στον πόνο των ανθρώπων και στα αποκαΐδια το πολιτικό μίσος και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να επανέλθουν στην εξουσία, θα έλεγα πως δεν έχουν μέλλον».
«Αυτή τη στιγμή μετά αυτή την τεράστια τραγωδία, την οδύνη και τον πόνο κυρίως για τους ανθρώπους που έζησαν αυτή την καταστροφή, έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία και διαχρονικά να αλλάξουμε ρότα σ’ αυτά τα ζητήματα. Να συγκροτήσουμε μια στρατηγική, μια πολιτική, που θα άρει στρεβλώσεις πολλών δεκαετιών, πολλών χρόνων και θα μας βάλει σε μια διαδικασία πολύ πιο συντεταγμένη και πολύ πιο εναρμονισμένη μ’ αυτό που βλέπουμε να συντελείται σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή» σημείωσε.
Ο κ. Μαντάς διαβεβαίωσε επίσης ότι «το θέμα της αντιμετώπισης αυτής της εθνικής καταστροφής με έμπρακτη συγγνώμη, δηλαδή με μέτρα και πρωτοβουλίες που θα ανακουφίζουν τους πληγέντες αλλά και θα σχεδιάζουν ένα μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια, παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει στο τραπέζι για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι τέτοιες αλλαγές, πέρα από τα άμεσα και αναγκαία μέτρα […], τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα θέλουν χρόνο, θέλουν κοινωνική συναίνεση, κοινωνική προσπάθεια και όσο γίνεται και πολιτική συναίνεση».
«Βγαίνουμε από τα μνημόνια με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας»
Σε ό,τι αφορά την 21η Αυγούστου και τι σηματοδοτεί για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μαντάς σημείωσε πως «μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση διότι η χώρα μας μετά από πολύ μεγάλη περιπέτεια, βγαίνει από την πολύ σκληρή επιτροπεία», εξηγώντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως βρισκόμαστε στον παράδεισο”, ωστόσο “θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να ασκήσουμε μια πολιτική σε όφελος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας».
Η νέα περίοδος που ανοίγει μετά τα μνημόνια «θέλουμε να είναι μια νέα περίοδος με αναπτυξιακό μοντέλο βιώσιμο και δίκαιο με πυρήνα την υπεράσπιση της εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Μαντάς, επισημαίνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι θα αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που παρά τους δύσκολους μνημονιακούς καιρούς κάναμε ό,τι είναι δυνατό και φέραμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, στήριξη δηλαδή της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, όλων αυτών των τομέων που συνιστούν το κοινωνικό κράτος».
Υπενθύμισε, δε, πως «με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος από το 2019, στην αρχή 700 εκατ. ευρώ, μόνιμα μέτρα που θα μπαίνουν από πριν στον προϋπολογισμό […] και τα οποία θα αυξάνονται κάθε χρόνο», ενώ «μετά τις 20 Αυγούστου έχουμε επίσης επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θα μπει μπρος και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού».
Αυτό το «πακέτο» και πιθανά, όπως εκτίμησε, «και άλλα ζητήματα που αφορούν θεσμικές αλλαγές και τα θέματα της αναθεώρησης του Συντάγματος» θα υπάρχουν στο «πακέτο» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.