Του Κώστα Μπετινάκη
«Η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα κάνει κάποιους να ζηλεύουν». Την δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο περιθώριο της διάσκεψης των BRICS.

Στη νέα συνάντησή τους -πρόσωπο με πρόσωπο- οι δύο ηγέτες αργά στις 26 Ιουλίου εξέτασαν θέματα όπως το συριακό, διμερή ζητήματα και για τη σχεδιαζόμενη διάσκεψη της Τεχεράνης στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα. Η συνομιλία τους κράτησε 75 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση ο Ερντογάν δήλωσε πως υπάρχει βελτίωση σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού, του στρατιωτικού, του πολιτισμού και του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ότι αναμένονται να επισκεφθούν εφέτος την Τουρκία έξι εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.

«Οι σχέσεις μας συνεχώς βλτιώνονται ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα», δήλωσε ο Πουτιν και είμαι ευτυχής από τη συνάντησή μας».

Οι δύο πρόεδροι είχαν από την αρχή του χρόνου 16 τηλεφωνικές επικοινωνίες επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος.

Η διαφωνία Τουρκίας –ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το ΝΑΤΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η ατμόσφαιρα που αντικατοπτρίζεται από την συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, στο Γιοχάνεσμπουργκ, μπορεί μεν να συγκριθεί με την φιλική συνάντηση Τραμπ –Ερντογάν, στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά όχι με όσα σκιάζουν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Στις συνάντηση εκείνη στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει «Μ΄αρέσει αυτός ο τύπος» και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά Μέσα είχαν μεταφράσει την φράση ως αμερικανική υιοθέτηση της αυτοκρατορικής φιγούρας που θέλει να εκπέμψει ο Ερντογάν, αλλά και λόγω των κάθε άλλο παρά καλών σχέσεών του με την Ευρώπη.

Στην ίδια άσχημη ατμόσφαιρα που βρίσκονται οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν, δημιούργησε την αισιοδοξία ότι θα ακολουθήσει και η απελευθέρωση του φυλακισμένου από καιρό στην Τουρκία, Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Όταν μάλιστα ο τραμπ είχε ζητήσει την μεσολάβηση του Ερντογάν γι΄αυτό, καθώς όπως είπε «ο Μπράνσον δεν έχει κάνει κάποιο κακό και η οικογένειά του τον χρειάζεται».

Η Άγκυρα όμως απάντησε με την γνωστή φράση πως «τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα» κάτι που τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών καθιστούν ανυπόστατο.

Έτσι η δίκη του Μπράνσον αναβλήθηκε για τις 12 Οκτωβρίου και ως τότε συνεχίζεται η φυλάκισή του. Γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Παρ΄όλο που εντελώς ξαφνικά είχε αποφασισθεί να μετατραπεί η φυλάκισή του σε κατ΄οίκον περιορισμό. Η ζημιά είχε γίνει.

Η διακυβέρνηση Τραμπ κάθε άλλο παρά έχει ασχοληθεί με το κατά πόσο είναι δημοκρατικές οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στην Τουρκία. Ούτε υπήρξαν διαμαρτυρίες για τους συνεχιζόμενους διωγμούς δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και δημοσιογράφων.

Οι σχέσεις τους όμως δοκιμάζονται με αφορμή την αμφιλεγόμενη σχέση που επιδιώκει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα με την επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

Παρ΄όλο που η αμερικανική διακυβέρνηση προσπαθεί με διπλωματικούς ελιγμούς να μην απομακρυνθεί η Άγκυρα και να της αποδοθεί το φταίξιμο, όπως έχει συμβεί με την Ευρώπη.

Γι’ αυτό το λόγο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis προσπάθησε με επιστολή του στις 7 Ιουλίου να άρει τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου για την πώληση στην Τουρκία των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Μάτις υποστήριξε πως η απαγόρευση της πώλησης των αεροσκαφών «θα μπορούσε να δημιουργήσει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί η Τουρκία από την αλυσίδα ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ και να προκληθούν προβλήματα στις αμυντικές ικανότητες της συμμαχίας».

Η Τουρκία δεν παύει να είναι σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και με ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή της σε αποστολές όπως στο Αφγανιστάν και στις πυραυλικές αμυντικές δραστηριότητες της δυτικής συμμαχίας, όσο και για την σημαντική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Το πρόβλημα όμως που δημιουργεί το πυραυλικό σύστημα των ρωσικών S-400 που όχι μόνον δεν θεωρείται συμβατό με τα NATOϊκά συστήματα αλλά και ενδεχομένως να προκαλέσει γενικότερη απειλή, ιδιαίτερα για τα F-35.

Για το ΝΑΤΟ η Τουρκία παραμένει αναγκαία σύμμαχος όπως και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η διατήρηση της ίδια σχέσης όμως, επηρεάζεται από τις αλλαγές που σημειώνονται στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, ιδιαίτερα των τελευταίων δύο χρόνων.

Ενδεχόμενη επανάληψη αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, ανάλογο με εκείνο που είχε συμβεί στα μέσα του 1970, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα έχει δυσμενέστερες επιπτώσεις στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ, λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στον γεωπολιτικό χώρο που βρίσκεται η Τουρκία στην επίμαχη αυτή περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης