Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση και το Μαξίμου αντιλαμβανόταν πως η πυρκαγιά στο Μάτι προσλάμβανε διαστάσεις που ενδεχομένως να άγγιζαν την εθνική τραγωδία. Η άμεση επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόσταρ όπου βρισκόταν κρίθηκε απολύτως αναγκαία. Λίγες ώρες αργότερα οι προβλέψεις αυτές δυστυχώς αποδεικνύονταν απολύτως αληθινές.

Σε δύο μόλις ώρες η φωτιά που ξέφυγε από το φυσικό φράγμα της Λεωφόρου Μαραθώνος έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της στο παραλιακό μέτωπο Μάτι – Ραφήνας. Εκατοντάδες κατοικίες, δεκάδες αυτοκίνητα-βόμβες σαρώθηκαν από τις φλόγες που τις έσπρωχνε ο θυελλώδης άνεμος. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αδυνατούσαν να προσθαλασσωθούν λόγω του ισχυρού βοριά και της θαλασσοταραχής. Οι επίγειες δυνάμεις ανάσχεσης του πύρινου μετώπου παρακολουθούσαν ανήμπορες. Οι κάτοικοι παγιδεύτηκαν ανάμεσα στους πευκώνες και τη θάλασσα. Το κακό είχε ήδη προσλάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 70 νεκροί, 11 σοβαρά τραυματίες διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και δεκάδες αγνοούμενοι. Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται το ένα μετά το άλλο καθώς και οι δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης και οι μπουκάλες υγραερίου στα σπίτια. Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην ακτή. Μπαίνουν στη θάλασσα. Πάνω από 760 θα απεγκλωβίσουν κατά την διάρκειά της νύκτας τα ψαροκάικα και τα πλωτά του Λιμενικού. Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση. Άνθρωποι παρασύρονται από το ρεύμα και εντοπίζονται μεσοπέλαγα.

Δεκάδες άλλοι ψάχνουν να βρουν καταφύγιο σε ξέφωτα και υπόγεια. Μάταια. Πεθαίνουν από τις φλόγες ή την ασφυξία με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πώς οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100. Η εφιαλτική εικόνα της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία του 2007 με τους 70 νεκρούς επανέρχεται στην μνήμη. Η νέα αυτή τραγωδία έρχεται ένα χρόνο μετά από εκείνη στην Μάνδρα Αττικής. Τότε σκότωσε το νερό. Τώρα η φλόγα. Ο απολογισμός τραγικός. Η κυβέρνηση δίνει εντολή στα στελέχη της και τους βουλευτές καθώς και στους υπεύθυνους του κόμματος στην Κουμουνδούρου να μην προβαίνουν σε δηλώσεις. Μόνον ο Νίκος Τόσκας ως αρμόδιος υπουργός θα παρεμβαίνει στα ΜΜΕ. Προφανώς το Μαξίμου θέλει να αποφύγει την εικόνα χάους που θα προκληθεί από δηλώσεις υπουργών και στελεχών που θα αντιφάσκουν ή ακόμη και θα αντικρούονται.

Οι ευθύνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής τόσο νυν όσο και πρώην από την πρώτη στιγμή εντόπισαν το μείζον πρόβλημα του ελλείμματος σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά κατεβαίνοντας την χαράδρα από την Πεντέλη μέσω Νέου Βουτζά έφθασε στην Λεωφόρο Μαραθώνος. Από την στιγμή που οι φλόγες πέρασαν την Λεωφόρο και με δεδομένο τον θυελλώδη άνεμο το στοίχημα της ανάσχεσης είχε χαθεί. Έπρεπε πάση θυσία να διασωθούν οι κάτοικοι. Προφανώς οι υπηρεσίες δεν διέθεταν σαφείς εντολές αλλά και μηχανισμούς για να προχωρήσουν με ταχύτητα σε μία τέτοια εκκένωση των κατοίκων. Οι πολίτες πανικόβλητοι, αποπροσανατολισμένοι από τους καπνούς, προσπαθούσαν να διασώσουν στην αρχή τα σπίτια τους, στη συνέχεια τους ευατούς τους και τα παιδιά τους. Πολλοί κατευθύνθηκαν στην παραθαλάσσια ζώνη. Άλλοι συγκεντρώθηκαν σε κάποιο ξέφωτο ή κατέφυγαν σε υπόγεια. Αρκετοί απεγκλωβίστηκαν. Πολλοί, πάρα πολλοί βρέθηκαν νεκροί με το πρώτο φως της ημέρας. Αυτοί που κατέφυγαν στην ακτή μπήκαν στο νερό. Δεν υπήρχε προφανώς σχέδιο εκκένωσης τους. Οι αρχές αυτοσχεδίασαν. Οι ιδιοκτήτες σκαφών και οι ψαράδες προσέτρεξαν σε βοήθεια. Μία τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού άρχισε μέσα στη νύκτα. Τα σκάφη πηγαινοέρχονταν φορτωμένα κόσμο από το Μάτι στη Ραφήνα. Μιλάμε για εκατοντάδες πολίτες, γέρους και παιδιά που διασώθηκαν.

Οι κάτοικοι μέσα από την θάλασσα παρακολουθούσαν τις φλόγες να κατακαίουν τα σπίτια τους. Μιλούσαν αλαφιασμένοι στους συγγενείς τους όσο ήταν φορτισμένα τα κινητά τους. Πανικός και απόγνωση.

Ορισμένοι «κυβερνητικοί κύκλοι» υιοθέτησαν την εκδοχή του «εμπρησμού και του υπονομευτικού σχεδίου». Ήταν μία γραμμή άμυνας που δεν άντεχε ούτε στη λογική ούτε και στον χρόνο. Μία τέτοια θεωρία χρειάζεται αποδείξεις και μάλιστα απτές. Τέτοιες δεν αναφέρθηκαν. Το δεύτερο σχέδιο άμυνας των «κυβερνητικών κύκλων» στήθηκε πίσω από τις πραγματικές δυσμενείς έως και δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες. Πλην όμως η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2018 με ένδειξη επικινδυνότητας 4. Η Πυροσβεστική έριξε από το πρωί όλες της τις δυνάμεις στο μέτωπό της Κινέτας. Έτσι δηλώνουν οι υπεύθυνοι. Λίγο αργότερα ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Η Πυροσβεστική άργησε να παρέμβει λόγω διασποράς δυνάμεων. Η φωτιά κατέβηκε την χαράδρα προς την θάλασσα.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θυμίζουν πώς είναι σύνηθες στην Αττική να ξεσπούν ταυτόχρονα και δύο και τρεις ακόμη και 10 πυρκαγιές ταυτόχρονα κατά την περίοδο της Αντιπυρικής Περιόδου. Με την πρώτη σοβαρή εμπλοκή εντός του 2018 κάηκε το Μάτι ολοσχερώς και θρηνούμε δεκάδες πολλές δεκάδες νεκρούς. Είναι προφανές πώς πέρα από τους ανέμους και την θαλασσοταραχή η τραγωδία επεκτάθηκε λόγω ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι μέσα από την θάλασσα παρακολουθούσαν τις φλόγες να κατακαίουν τα σπίτια τους. Μιλούσαν αλαφιασμένοι στους συγγενείς τους όσο ήταν φορτισμένα τα κινητά τους. Πανικός και απόγνωση

Είναι προφανές πώς σε λίγες ώρες οι πολίτες θα παρακολουθήσουν το γνωστό πολιτικό θέαμα όπου παίζεται το χιλιοπαιγμένο έργο της επίρριψης ευθυνών, των αμυντικών γραμμών εκατέρωθεν όπου χαμένη πάντα βγαίνει η αλήθεια και η έννοια της «ΕΥΘΥΝΗΣ».
Στην Μάνδρα έφταιγε η κλιματική αλλαγή, τα μπαζωμένα ρέματα, οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, η Πολεοδομία, η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια. Τώρα θα φταίει ο καιρός, ο θυελλώδης βοριάς και βεβαίως το κακό το ριζικό μας. Αυτή η καραμέλα είναι πια πολύχρησιμοποιημένη για να είναι πειστική. Εδώ μετράμε νεκρούς και καμένες περιουσίες. Μιλάμε για ανοχύρωτη Αττική από όλες τελικά τις καιρικές συνθήκες.

Τη Δευτέρα η εικόνα στο Μάτι και την Ραφήνα θύμιζε Βοσνία. Ήταν κατάσταση πολέμου. Καμία πολιτικάντικη εκδοχή δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Η Αττική, ήταν και εξακολουθεί να είναι ανοχύρωτη. Σε αυτήν κατοικεί το 50% του πληθυσμού της χώρας. Αυτήν την περίοδο κάποια εκατομμύρια τουριστών την επισκέπτονται. Δεν υπάρχουν πια ούτε περιθώρια για δικαιολογίες ούτε για αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης