Ανεπαρκή είναι τα μέτρα που παίρνουν οι εταιρείες καλλυντικών, για να ελέγξουν ότι τα προϊόντα τους, που περιέχουν νανοσωματίδια, δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών “Which?”, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό τύπο και το BBC, νανοσωματίδια η ασφάλεια των οποίων δεν έχει ελεγχθεί χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, καθώς βελτιώνουν την υφή και την όψη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ενυδατικές κρέμες προστίθενται για να μην αναπτύσσονται βακτηρίδια, στα αντηλιακά για να εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και στα γαλακτώματα για να διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

Τα νανοσωματίδια όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν τοξικά, κάτι που οι μέθοδοι ελέγχου, οι οποίες εφαρμόζονται από τις περισσότερες εταιρείες, δεν μπορούν ούτε να το διαπιστώσουν αλλά ούτε και να το προβλέψουν.

Συγκεκριμένα, από τις 67 εταιρίες καλλυντικών που ρωτήθηκαν από τη Which?, μόνο οι οκτώ ήταν σε θέση να δώσουν επαρκή στοιχεία για τη χρήση νανοσωματιδίων στα προϊόντα τους και αυτές ήταν οι εξής: Body Shop, Boots, Nivea, Avon, L’ Oreal, Unilever, Korres και Green People).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις που έχουν στο δέρμα τα καλλυντικά που περιέχουν νανοσωματίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης