Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα και την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Φλωρίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι, για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών, πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

«Λυπάμαι να πω, όμως, ότι, για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

Η θέση της ΝΔ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασσούλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στον πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη.

Ακόμα, χαρακτήρισε τα μέτρα «καταιγίδα» και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

«Δεν κάνουμε αντίσταση, επιστρατεύονται συνειδήσεις. Μη ζητάτε επιστράτευση ψήφων αλλά επιστράτευση συνειδήσεων. Η ΝΔ ψηφίζει ορισμένα άρθρα, όπως αυτά που είναι υπέρ των ανέργων, των συνταξιούχων, της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος» πρόσθεσε ο κ. Τασσούλας.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση εις βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητεί να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

Υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στον μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

«Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης, για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι’ αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η θέση του ΛΑΟΣ
 
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν, αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«Ένα ”ναι” ή ένα ”όχι” θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ”ναι” δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ”ναι” στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ”ναι”, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης και έκλεισε με ποιητική αποστροφή, στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ 

Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

«Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια, αλλά υιοθετούμε και τη λογική του» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης