Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μετα-μνημονιακή εποχή, ωστόσο οι απαιτήσεις των δανειστών εξακολουθούν να υφίστανται, αποτελώντας τροχοπέδη για μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εγείρει νέα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για κινδύνους στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ εγείρει νέα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για κινδύνους στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίαςΤο Ταμείο, σε σύστασή του που περιλαμβάνεται στην έκθεση του άρθρου 4 για τις οικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη, παρεμβαίνει για άλλη μια φορά, περίπου έναν μήνα πριν από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Επιχειρεί, δε, να βάλει φρένο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και ειδικότερα στο ζήτημα της επεκτασιμότητάς τους και στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Για το θέμα των εργασιακών, το ΔΝΤ αιτείται η Ελλάδα να μην άρει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως σήμερα στην αγορά εργασίας, αλλά αντίθετα να εφαρμόσει νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συνδράμουν στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όσον αφορά στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και το lock out.
Μεταξύ άλλων το Ταμείο παρεμβαίνει για άλλα επιμέρους θέματα που αφορούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων.
«Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές υπολείπεται των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών» επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, το Ταμείο ζητεί εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν απομείνει.
Ο Οργανισμός έχει εισηγηθεί να λειτουργούν τα καταστήματα και τις Κυριακές χωρίς να επιβάλλονται περιορισμοί.
Όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, στην έκθεση το ΔΝΤ ζητεί το άνοιγμά τους, ειδικά εκείνο των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.
Τέλος, το Ταμείο ζητεί την ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την εφαρμογή της δευτερογενούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σε επόμενο χρόνο την αλλαγή της κατηγοριοποίησης της μεταποιητικής δραστηριότητας (που σήμερα βασίζεται στον λεγόμενο βαθμό όχλησης).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαβάστε επίσης: