Τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, τονίζοντας πως στους πρόσφυγες χορηγούνται ακόμα και ληγμένα φάρμακα εν γνώσει της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, στην επιστολή που έστειλε την Παρασκευή 13 Ιουλίου προς τον Υπουργό Υγείας, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υγείας, τον Πρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζει πως, σε καταγγελία που της έγινε, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Από τον Φεβρουάριο του έτους 2018, οπότε και αποχώρησαν από την συγκεκριμένη Δομή οι υπηρεσίες και το προσωπικό των ΜΚΟ και του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων, όπως π.χ. τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητα για παράδειγμα για το κλείσιμο ραντεβού με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συχνά η Δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα». Tις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν εκεί, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νοσηλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να  αποκατασταθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν στον Σκαραμαγκά. 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή – καταγγελία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας:

Προσφάτως η ΕΝΕ κατέστη αποδέκτης καταγγελιών σχετικά με την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίμαχη καταγγελία, από τον Φεβρουάριο του έτους 2018, οπότε και αποχώρησαν από την συγκεκριμένη Δομή οι υπηρεσίες και το προσωπικό των ΜΚΟ και του Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζονται σημαντικές και συστηματικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό στερείται βασικών υλικών πόρων και διευκολύνσεων, όπως π.χ. τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο, που είναι απαραίτητα για παράδειγμα για το κλείσιμο ραντεβού με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συχνά η Δομή παραλαμβάνει φάρμακα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχουν λήξει, όπως αντικαταθλιπτικά και άλλα.

Επιπλέον, μεταξύ των 2.500 μεταναστών που διαμένουν εκεί, υπάρχουν πολλοί με χρόνια νοσήματα (διαβήτη, ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα κτλ) χωρίς να παρακολουθούνται δεόντως και η πορεία της εξέλιξης της υγείας τους εναποτίθεται στην καλή προαίρεση ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια για τον σκοπό αυτόν. Ενδεικτικά, αναφέρεται περιστατικό τοκετού στην εν λόγω Δομή, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από νοσηλευτές…Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στο ΚΦΠ Σκαραμαγκά.

Με άλλα λόγια, δυσχεραίνεται ή ακόμη καθίσταται αδύνατη η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μετανάστες.

Σημειωτέον, ότι η ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση τελεί σε γνώση της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Πέραν τούτων το απασχολούμενο υγειονομικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, καίτοι καλείται να εργαστεί κάτω από συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Όπως πληροφορούμαστε παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπόλοιπες δομές της Αττικής που φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Ενόψει τούτων η ΕΝΕ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση διερεύνηση των ως άνω καταγγελλομένων από κάθε αρμόδιο προς τούτο φορέα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αποκατασταθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στον τελευταίο συνάνθρωπό μας, που φιλοξενείται στην εν λόγω Δομή.

Δείτε εδώ την επιστολή της ΕΝΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης