Μπορεί να ορκίζεται σε δύο μήνες, όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη μετάβασή του από το Σικάγο στον Λευκό Οίκο και στην Ουάσινγκτον. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους συνεργάτες του για να σχηματίσει την κυβέρνησή του.

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά, με κυριότερη την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραμ Εμάνιουελ

Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει είναι να ανακοινώσει την πρόσληψη του πρώην συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον, Ραμ Εμάνιουελ στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και αυτός που θα προετοιμάσει τα πάντα για την επίσημη ορκωμοσία του Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μέσα στην κυβέρνηση και αν ναι, ποιο υπουργείο θα αναλάβει. Όσο για την Καρολάιν Κένεντι, κόρη του πρώην προέδρου Τζον Κένεντι, η οποία βοήθησε τα μέγιστα στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, λέγεται πως ίσως τοποθετηθεί Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Θέση που συζητιέται ακόμη και για την Όπρα Γουίνφρεϊ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρυ Σάμερς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφασή του ταλαντεύεται μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών Λάρυ Σάμερς και του προέδρου της Fed στη Νέα Υόρκη, Τίμοθι Γκέιτνερ.

Σε ρόλους συμβούλων θα τοποθετηθούν οι οικονομολόγοι του πανεπιστημίου του Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι και Τζέισον Φέρμαμ.

Στο εξαιρετικά σημαντικό υπουργείο Εξωτερικών τη θέση της Κοντολίζα Ράις αναμένεται να πάρει είτε ο Τζον Κέρι, είτε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είτε ο πρώην Δημοκρατικός γερουσιαστής της Τζόρτζια Σαμ Ναν ενώ ο Τζέιμς Στάινμπεργκ, επίσης πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς

Στο υπουργείο Άμυνας ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει ο νυν υπουργός Ρόμπερτ Γκέιτς, αλλά θα διορίσει συμβούλους από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Όλα τα ονόματα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί μέχρι την ορκωμοσία του Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης